19 Април 2024, 08:01 Днес (0) | Вчера (11)

В КФН си раздали неправомерно бонуси за над 430 хил. лв.

14 Февруари 2013 08:50 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 14 февруари 2013, 08:55

Шефът на ведомството раздробявал поръчки, за да заобиколи закона, нарушенията отиват на прокурор

Комисията за финансов надзор е раздала незаконно през 2011 г. 439 495 лв. под формата на бонуси. Комисията е нарушавала и Закона за обществените поръчки, а стойността на непроведените или неоснователно проведени търгове е 119 495 лв. Това е установила проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция за дейността на комисията от 2009 до 2011 г. Инспекцията бе разпоредена от финансовия министър Симеон Дянков, а в. "Сега" разполага с доклада от нея по Закона за достъп до информацията.

Инспекцията трябваше да започне още миналия март, на от ведомството на Стоян Мавродиев отказаха достъп до офисите си с мотива, че подлежат на проверка единствено от Народното събрание. От финансите обаче посочиха, че всеки държавен орган, който е на бюджетна издръжка и харчи пари на гражданите, подлежи на контрол от Агенцията за финансова инспекция.

Парите, раздадени като допълнително материално стимулиране за постигнати добри резултати, са били акумулирани от неусвоените средства за работна заплата на персонала, т.е. от свободни бройки. За това решение Мавродиев се е позовал на съществуващата практика в министерствата и агенциите със статут на първостепенни разпоредители с бюджетни средства. Според одиторите на АДФИ обаче това е незаконосъобразно и парите е следвало да бъдат върнати обратно в хазната. "Комисията за финансов надзор има самостоятелен бюджет и за нея правилата за определяне на месечните лимити за възнаграждения в министерствата, както и за разпределяне на парите от икономии във фонд "Работна заплата", не важат", категорично е становището на инспекторите. Това тълкуване е било оспорено от Мавродиев, но аргументите му са окончателно отхвърлени, става ясно от ревизията.

От предоставените на "Сега" документи не става ясно кой точно е получавал незаконните суми. Освен тях, през 2011 г. комисията е раздала за допълнително материално стимулиране още 1 млн. лв., позовавайки се на законовото право да заделят за бонуси до 25% от приходите от такси. Това е значителна сума предвид бюджета на КФН по това време от 13.4 млн. лв. Както в. "Сега" писа преди година, за заплати и възнаграждения за 220-те служители през 2011 г. бяха планирани 6.6 млн. лв. Открити са и други нарушения, а докладът със заключенията от одита вече е изпратен в прокуратурата.

До редакционното приключване на броя председателят на комисията Стоян Мавродиев не бе открит за коментар.

ПОРЪЧКИ

Освен че е раздавал бонуси, шефът на КФН Стоян Мавродиев е раздробявал публични търгове, така че изборът на фирми да мине без задължителните по закон търгове и при липсата на реална конкуренция. Според Закона за обществените поръчки публичен търг трябва да има, ако сумата на поръчката надвишава 50 000 лв. Един от примерите е за поръчка за 49 755 лв., а парите са дадени за изработването на нов Устройствен правилник на КФН и вътрешни документи. Изпълнителят е фондация "Право и интернет". А освен парите, които са й били платени, КФН е изплатила 10 000 лв. на Снежана Миликина и Ирена Иванова-Томова за експертна помощ, свързана с Правилника за устройство и дейността на КФН. Впоследствие двете консултантки от фондацията са назначени на работа - Миликина става главен секретар, а Томова - съветник на председателя, т.е. на Мавродиев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив