29 Март 2024, 17:37 Днес (12) | Вчера (11)

Вадим си европейски паспорт за лов срещу 110 лева

07 Ноември 2013 09:20 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 7 ноември 2013, 09:29

Разрешението за оръжие става като лична карта

Пластики, подобни на личните карти, ще заменят досегашните разрешителни за оръжие. Това стана ясно вчера по време на представянето на система за автоматизиран център за контрол на общоопасните средства в Главна дирекция „Национална полиция”. Новият документ ще е много по-труден за подправяне, като ще дава право за носене и употреба на пистолети и пушки. В анекс към него ще са изписани и видовете оръжия, които притежателят на картата може да използва.

„Представете си, че разрешението и анексът ще са като шофьорската книжка и талона на колата – ще трябва да бъдат носени заедно”, разясниха вчера от отдел КОС. Смяната на старите разрешителни с нови няма да е задължителна.

Тя ще става след изтичане на срока на стария документ. Все още не е ясно кога ще започне издаването на пластиките, тъй като е нужно финансиране, за което МВР ще кандидатства по проект.

Следващата стъпка ще бъде издаването на разрешителни да става по интернет и да се избегне обикалянето от хората по различни институции, за да си набавят нужните документи. Онлайн услугата обаче ще стане след изграждането още на електронни системи и бази данни, които ще дават възможност на служителите сами да проверяват по трите имена дали лицето има висящи дела и дали отговаря на изискванията за разрешително.

„Сега са необходими да си оставите 2-3 седмици, за да си набавите нужните документи. Същата е процедурата и при подновяване на разрешителното след изтичането му”, обясни дългогодишен ловец пред „Монитор”.

В същото време вчера стана ясно, че за пръв път вътрешното министерство започва издаването на европейски паспорт за огнестрелни оръжия. Такъв трябва да си вадят желаещите да ловуват в някоя от европейските страни, които смятат да напуснат страната ни заедно с оръжието. Паспортът ще бъде необходим и за спортисти, участващи на международни състезания. Таксата за документа ще е 110 лева, като той ще се издава единствено в Главна дирекция „Национална полиция”, която се намира на бул. „Александър Малинов” в столицата. Валидността ще е съобразена с тази на разрешителното за оръжие.

Бланките на паспорта са изцяло по европейски стандарт и притежават защитни холограми против фалшификация. На всяка граница ще се слага печат в него, за да може да се следи движението на оръжието. Има вариант документът да е валиден и в трети страни, извън Европейския съюз, но само ако те сключат споразумение.

„След приемането на Хърватия в ЕС оттам поискаха да им изпратим нашия паспорт, за да го използват като образец”, обясни вчера началникът на отдел КОС комисар Божидар Василев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив