29 Март 2024, 13:17 Днес (7) | Вчера (11)

Властта удари ракията на черно

12 Ноември 2015 08:55 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 ноември 2015, 08:58

По селата ще започнат да варят алкохола по дерета и мазета, контрират депутати

Селските ракиджийници няма да могат да ползват казани с обем над 500 литра. Това решиха вчера депутатите, приемайки окончателно промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Досега домашна ракия може да се вари в казани до 1000 литра. С поправките в закона обаче домашна ракия с намален акциз от 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол ще може да се вари само в казани до 500 литра. А за по-големите казани акцизът ще бъде двоен - 1100 лв. на хектолитър. Освен това казаните над 500 литра ще трябва да се лицензират като данъчни складове. Другата съществена промяна е, че ракия в селските казани ще може да се вари само 6 месеца в годината - от 1 юли до 31 декември. Извън този срок ракия ще може да се вари само ако 14 дни предварително се уведоми съответната митница. Мотивите на вносителя - депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров, са да не се губят приходи от акцизи от незаконна дестилация и да не се вари ракия от суровини с неясен произход през цялата година.
По време на дебата в пленарна зала той извади още един аргумент. "Изборите минаха, предстои приемане на бюджета. Отвсякъде се появяват социални искания - за деца, майки и баби, а никой не казва откъде ще дойдат средствата. Първо трябва да се съберат пари", посочи Димитров. По думите му очакваният ефект от поправката е 100 млн. лв. приходи в бюджета. За сравнение - сега приходите от регистрираните над 2000 казани са по 100 лв. годишна печалба. "Вие вярвате ли, че те работят един ден в годината?", попита Димитров. Той бе категоричен, че "дядото, който вари ракия, няма да има проблеми, но хората, които имат казани с обем над 500 литра, правят бизнес и ще трябва да плащат данъци". Подкрепи го и шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова. "Казани до 1000 л не са за домашно производство", посочи тя. 
Противниците на поправката обаче изтъкнаха, че така се удря малкият човек. Таско Ерменков от БСП посочи, че с поправката се обслужват интересите на големите производители. "С елементарен трик за промяна на вместимостта на селските казани практически се затварят над 2/3 от тях. Те преминават в друг режим и се превръщат в големи алкохолни производители, а няма как да издържат на конкуренцията", изтъкна Димитър Байрактаров от НФСБ. Според него по този начин се рушат вековни традиции. "А всеки, който е ударил традицията, е сбъркал", предупреди той. Байрактаров прогнозира още, че огромна част от българските граждани, живеещи в малките населени места, вече ще започнат да варят домашната си ракия по дерета и мазета, за да не попаднат под ударите на закона. Има риск доста лозови масиви да останат необработваеми.
От парламентарната трибуна патриотите, разделени по казуса, поспориха и за полезните качества на... първака. "Да използваме първака за медицински цели, както са правили нашите баби", препоръча Байрактаров, а в кулоарите  разясни, че става за разтривки. "Алкохолът е етил, първакът е метил и е чиста отрова", контрира го Димитров.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив