Всички по-добри професионалисти вече са погълнати от обекти в Турция, Кипър и Гърция
Глад за готвачи отчитат родните морски курорти, заради което собствениците на ресторанти масово наемат персонал от Виетнам.
Страховит дефицит на пазара за качествени майстори-готвачи се очертава това лято в родните курорти. Според информации от хотелиери и собственици на ресторанти всички по-добри професионалисти вече
са погълнати от обекти в Турция, Кипър и Гърция, съобщи e-burgas.com.
У нас един добър готвач получава около 2 хиляди лева заплата. В някои от луксозните заведения сумата може да достигне и до 5 бона на месец. В курорта Анталия обаче един доказан професионалист не
пада под 6-7 хиляди долара.
Това реално налага внос на готвачи и дори редови кухненски работници от чужбина. Най-голямо предлагане като съотношение между цена и качество има от Виетнам.
Техни готвачи са вече готови да работят в Слънчев бряг за 800-900 лева. Виетнамките пък веднага подписват договорите за 450 лева за работа в кухнята, допълниха ресторантьори.