02 Май 2024, 16:42 Днес (12) | Вчера (0)

Все пак общинарите ще спират в центъра на София без пари

14 Септември 2012 00:14 в. 24 часа по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 14 септември 2012, 00:15

Бонусът остана с гласовете на БСП, Синята коалиция и шестима съветници от ГЕРБ, въпреки че точно тяхната група внесе доклад за отпадането на преференциите

Общинските съветници си запазиха привилегията да паркират безплатно в центъра на София, след като изненадващо мнозинството на ГЕРБ се пропука на вчерашното заседание на СОС. Така бонусът остана с гласовете на БСП, Синята коалиция и шестима съветници от ГЕРБ, въпреки че точно тяхната група внесе доклад за отпадането на преференциите.

 

Групата на ГЕРБ опита да се поправи и да стегне редиците си, като поиска прегласуване на точката. И при втория вот обаче Роберт Янакиев беше против, а колегите му Екатерина Йорданова, Лилянда Еленкова, Силвия Христова, Йордан Георгиев и Ивелина Джартова се въздържаха.

"Очевидно разделянето с привилегии е тежък въпрос за колегите, но трябва да питате тях защо са гласували така. Предния ден имахме обсъждане в групата и никой не възрази", коментира шефката на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева.

"Проверете колко получава един съветник - под 180 лв. Заплатата на всяка чистачка е по-голяма. Идвам поне веднъж на ден в общината, за да изпълнявам ангажиментите си", коментира Янакиев. Той отрече да има разнобой в групата, защото всеки гласувал по съвест и никой не диктувал какъв да е вотът. Шефът на СОС Елен Герджиков се закани да внесе наново доклада. Той също отрече в групата да има разногласия и обясни вота на колегите си с "лично мнение, което се надявам да обяснят".

По-рано стотина души се събраха на протест срещу новите правила за паркиране пред общината. Те запалиха димки с цветовете на българския герб и преградиха с гуми пътното платно. Сред тях бяха симпатизанти на ВМРО, предвождани от лидера им Красимир Каракачанов, "Атака" и граждани. С викове "оставка" и "мафия" протестиращите поискаха новите правила да бъдат отменени.

По-късно от общината съобщиха, че Върховният административен съд е оставил без разглеждане две дела по жалби на граждани срещу по-скъпата синя зона.

Стикерите за живеещите в синята и зелената зона софиянци оцеляха въпреки 4-часовите дебати в залата на СОС дали трябва да ги има и колко да струват.

Така промените в новите правила за паркиране, които съветниците приеха, са облекчена процедура за хората с увреждания, намаляване на задължителните документи, които живеещите в центъра трябва да представят, за да си купят стикер за паркиране, и въвеждане на абонамент за синя и зелена зона.

Предплащането ще е за 1,6 и 12 месеца, но тепърва ще се решава колко да струва. Изчистен беше проблемът с наемателите и хората с коли на лизинг в центъра, които обаче още през август по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова получиха право да си купят стикер.

Мнозинството отхвърли предложенията на БСП и ВМРО за отмяна на новите правила и сформиране на работна група, която да ги изработи отново. Не мина и исканата от червените оставка на шефа на транспортната комисия Радослав Тошев. Отхвърлени бяха предложенията на сините за отпадане на служебния абонамент и промяна в цената на стикера, която да е равна на стойността за изработката му.

От ГЕРБ обясниха, че с промените са приети 70% от исканията на гражданите, а след въвеждането на новите правила есемесите за синя и зелена зона са с 19,47% по-малко, което значи по-малко коли в центъра.

"Новите правила нямат алтернатива. Всичко останало означава хаос в центъра. Цените и детайлите винаги могат да се дискутират и отново да се промени наредбата", заяви Фандъкова. Тя настоя за повече знаци в зоните, а по нейно нареждане вече тече проверка на Центъра за градска мобилност.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив