30 Април 2024, 14:23 Днес (6) | Вчера (10)

Всеки втори не може да плаща ток и парно

29 Май 2013 08:50 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 май 2013, 08:51

Само 255 000 българи получават енергийни помощи

61% от населението на България е енергийно бедно. Това означава, че над 10 на сто от разполагаемите средства на тези домакинства отиват за отопление, показва анализ за състоянието на енергийния сектор у нас на Световната банка.

В същото време само 12% от енергийно бедното население  получава помощи от държавата. Средствата, които се отпускат по тази линия, са се свили 3 пъти от 2003 г. насам. Освен това броят на хората, които получават помощи, непрекъснато намалява. Например през 2003 г. 542 хил. души са получавали енергийни помощи. Изводите от изследването бяха представени вчера от служебния министър на енергетиката Асен Василев.

В момента нашенците, които получават помощи за отопление, са едва около 255 хил., показва анализът на Световната банка. Затова оттам препоръчват да се увеличи сумата, която се дава за енергийни помощи и да се преразгледа кои хора се ползват от средствата.

От доклада става ясно още, че има 3 големи групи проблеми в българската енергетика. Първият от тях е, че разходите в сектора са по-големи от приходите, а за да се промени това, са необходими сериозни реформи. 13 млрд. лв. е общият размер на задълженията, който ще се натрупа от 2013 г. до 2030 г”. Това са средствата, необходими за изкупуване на електроенергия от наличните мощности през следващите 17 години.

Това означава, че всяка година трябва да се намира по близо 1 млрд. лв., за да се запазят цените на текущите им нива. Цената за липсата на енергийни реформи е между 800 млн. лв. и 1,2 млрд. лв. на година, сочат изводите от доклада.

Вторият голям проблем според Световната банка е начинът, по който се управлява системата в енергетиката. Мениджмънтът в държавните дружества не е прозрачен и това засилва усещането за корупция в обществото, посочват от международната финансова институция. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) пък не е достатъчно силен и независим регулатор. Третата група проблеми е свързана с това, че енергийно бедните хора не могат да си плащат сметките за ток, а системата за подпомагане не е адекватна. Използването на енергията пък не е ефективно. Затова от Световната банка посочват, че трябва да бъдат взети мерки за оздравяване на енергийния сектор.

Една от тях е да се разкрият всички конфликти на интереси и обвързаности на държавните служители, заети в сектора на енергетиката.

Други краткосрочни мерки са да се осигури финансова независимост на ДКЕВР, да се прекрати злоупотребата с преференциалните цени за когенерация и да се намали себестойността на електроенергията.

Цената на еленергията без промяна от 1 юли

Цената на тока няма да бъде променена от 1 юли, каквато е досегашната практика. Новият регулаторен период за цените на електроенергията ще започне от по-късна дата, когато бъдат приети промени в Закона за енергетиката. С тях трябва да се въведе нов модел на ценообразуване, съобщи Евгения Харитонова, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Според нея вероятно ще се наложи да има леко поскъпване на тока, дори и да бъдат приети законовите промени. „В момента това, което е заявено като производство на зелена енергия за следващия ценови регулаторен период, ще струва от порядъка на 1,2 млрд. лв. Тези пари някой трябва да ги плати и това сме всички ние и индустрията”, каза тя. Харитонова припомни още, че има и предложение да не се изкупува цялото количество произведена зелена енергия. България най-вероятно ще получи подкрепата на Брюксел, защото такъв проблем има и в други държави от ЕС.

Планов ремонт изключи VI блок на „Козлодуй”

Планов ремонт наложи изключването на шести блок на АЕЦ „Козлодуй” от енергийната система на страната, съобщиха от пресцентъра на ядрената централа. Изключването е било извършено в 1,50 часа вчера и е съгласувано с Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

След отстраняването на дефект на заваръчно съединение на линия към датчик за налягане в машинната зала - втори нерадиоактивен контур, блокът отново е присъединен в системата малко преди 9,00 часа вчера.

При извършването на ремонта мощността на реактора е била намалена до 40%. Случаят няма отношение към радиационната безопасност. Няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района,  категорични са от атомната централа.

В началото на май петият блок на АЕЦ „Козлодуй” беше спрян за годишния си планов ремонт. Реакторът ще бъде зареден със свежо ядрено гориво, ще бъде направена и профилактика на системите, обясниха от централата. Очакванията са блокът отново да бъде присъединен към енергийната система към средата на юни.

Нов акционер влиза в “Набуко”

“Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ” приветства решението на френската енергийна група GDF Suez да приключи сделката с OMV Виена, съобщиха световните агенции. GDF Suez ще се присъедини към OMV (Австрия), FGSZ (Унгария), Transgaz (Румъния), БЕХ (България) and BOTAS (Турция) като акционер в “Набуко”, обясниха от консорциума.

“Включването на GDF Suez ще подсили акционерната структура на “Набуко” и ще отвори вратите към френския пазар. Познанията на GDF Suez за газовата индустрия като най-голям оператор на транспортна инфраструктура в Европа и статутът им на втори по големина купувач на природен газ на континента осигуряват огромно преимущество на проекта. GDF Suez вече е много активна в държавите участнички в “Набуко”, заяви Райнхард Мичек, главен изпълнителен директор на “Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ”.

Газопроводът “Набуко” е най-късият път за достъп до пазарите от региона на Югоизточна Европа. Само “Набуко” осигурява директен достъп до всички държави на Балканите, както и Гърция и Италия. Газопроводът “Набуко” ще се свърже с Трансанадоския газопровод (TANAP) на турско-българската граница и ще транспортира газ през България, Румъния, Унгария до Централноевропейския газоворазпределителен център в Баумгарден, Австрия. От там газът може да достигне до над 500 млн. клиенти в цяла Европа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.2837
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив