28 Март 2024, 11:18 Днес (5) | Вчера (12)

Всеки пети шеф ще наема служители

12 Март 2014 08:48 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 март 2014, 08:54

Най-търсени ще са сервитьори, финансисти и шофьори

Всеки пети работодател у нас ще наема нови служители през следващото тримесечие. Това показват данни от проучване на посредническа фирма за подбор на персонал "Менпауър”. В него  са участвали 750 работодатели от 5 региона – София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Най-търсените кадри през периода април – юни ще са сервитьорите, готвачите, рецепционистите във Варненско и Бургаско. Наетите в хотелиерството и ресторантьорството ще се увеличат с 33%. Ръстът се обяснява с началото на летния сезон, когато традиционно се попълват незаетите позиции. 

Всеки пети новопостъпил на работа в следващото тримесечие ще се труди в сферата на финансите и недвижимите имоти. В сектор "Транспорт, складове и комуникации” персоналът ще се увеличи с 19 на сто, а в "Минно дело” с 10%, след като в периода януари – март същият процент служители бяха съкратени. През следващите три месеца работа ще могат да намерят и строителите. Най-вероятно заради сезонността на работата работодателите са реши да увеличат щата им с 1%, след като предходното тримесечие намалиха персонала си с 5 на сто.

Най-сериозни намерения за увеличаване на персонала имат фирмите в Русенско, където наетите служители ще се повишат с 19 на сто. "Русе планира да построи градска железница, която да минава през града, вместо да бъдат разкрити нови автобусни маршрути”, обясни управляващият директор на "Менпауър” за България, Сърбия и Хърватия Надя Василева. В трите индустриални зони в Русе вече са разкрити 3000 работни места, а инвестициите в региона продължават.

"Френският производител на автомобилни части Montupet планира да увеличи служителите си от 700 на 900 човека”, обясни Василева. В региона се строи и завод на германската компания WITTE Automotive, който ще осигури 600 работни места.

Работодателите в Пловдивско и Варненско ще увеличат служителите си с 14% през следващите 3 месеца. "Във Варна се очаква да започнат проекти на стойност от 1,1 млрд. лв. Те имат за цел да трансфомират Варна и да развият туристическия и културния потенциал на града”, каза Василева. През второто тримесечие бургаските работодатели планират да увеличат броя на служителите си с 15 на сто, а в столицата компаниите ще увеличат броя на подчинените си с 11%.

Асен Ангелов, изп. дир. на Агенцията по заетостта: Бизнесът излиза от кризата

Бизнесът излиза от кризата и обявява все повече свободни работни места. Това заяви шефът на Агенцията по заетостта (АЗ) Асен Ангелов вчера.

По данни на ведомството през февруари бизнесът е заявил 13 136 свободни позиции. Най-много служители се търсят в сферата на преработвателната промишленост, хотелиерството и недвижимите имоти.

През февруари 42 000 българи са работили на субсидирана заетост, което означава, че държавата е плащала заплатите им. В сравнение с февруари 2013 г. броят им е намалял с 30 000 души.

"На фона на това безработицата през февруари тази година се е увеличила само с 0,2% спрямо миналата и е 12,2%. Това показва, че икономиката, а оттам и заетостта се подобряват”, отчете още Ангелов.

Той заяви, че през следващата седмица Министерският съвет ще одобри новата програма "Сигурност”. По нея ще се наемат 5000 безработни за охрана на обществения ред в малките населени места. 

Все още не е ясно дали те ще работят на минимална заплата или за съответното възнаграждение за професията. "Заради новата схема ще се наложи да бъдат нанесени финансови корекции по Плана за насърчаване на заетостта”, уточни шефът на Агенцията по заетостта.

Тази година за програми и мерки за заетост са предвидени 73 млн. лв. С каква сума те ще бъдат увеличени заради новата програма ще стане ясно до дни.

От следващата седмица служители на АЗ ще започнат обиколки в бежанските лагери и ще обясняват как да се регистрират в бюрата по труда. По специална схема ще бъде дадена работа на 100 бежанци, а други 200 ще минат курсове по български език.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив