19 Април 2024, 21:37 Днес (10) | Вчера (11)

Всеки със здравен ЕГН

24 Септември 2012 08:15 в. Стандарт по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 септември 2012, 08:16

Болестите ни в електронни досиета до месец

 

Всеки пациент ще има здравно досие до месец. То ще съхранява информация за всички прекарани болести и лечението им. Достъпът до него ще става с уникален код, който ще е като здравен ЕГН. Докторите ще влизат в архива само с разрешението на пациента. След като запишат медицинските данни, белите престилки няма да могат да ги променят.

Стартът на електронните досиета ще бъде даден най-късно до 15 октомври, обяви пред "Стандарт" шефът на здравната каса д-р Пламен Цеков. 

Според него промяната ще даде възможност за по-добро лечение и по-качествен контрол.

Така ще може да се проследи във времето кой от лекуващите лекари е сбъркал диагноза. 

В онлайн картоните лекарите ще вписват резултати от клинични и лабораторни изследвания на здравноосигурените, ще се качват рентгенови снимки и други образни изследвания, ще се отбелязва приложената лечебна схема, продължителността на болничния престой, епикризата, последващата рехабилитация. Всеки пациент ще получи персонален код, с помощта на който ще отваря досието си и от домашния си компютър. Докторите ще влизат в личната база данни само с разрешението на пациента. След като запишат медицинската информация и затворят досието, белите престилки няма да могат да променят заложената информация. Досието ще дава възможност и за контрол на качеството на медицинските услуги, обясни д-р Цеков. Така вече ще може да се проследи във времето кой от лекуващите лекари е сбъркал диагноза. На първо време в здравния фейсбук ще пишат само лекари и клиники, които имат договор с НЗОК. На по-късен етап и медиците, които преглеждат на частно, ще бъдат задължени да попълват данни за болните. 

Пациентските досиета са с висока степен на защита, увери д-р Цеков.Базата данни ще се събира на специален софтуер в касата и IT специалистите ще получават сигнали в случай, че има нерегламентиран достъп в личното здравно досие. Догодина ще стартират и електронните здравни рецепти, които ще дават информация какви лекарства предписват и отпускат лекарите и фармацевтите в реално време. Още с въвеждането на онлайн рецепти в други страни на ЕС количеството на изписваните медикаменти е спаднало с 10%.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив