Въвеждат се и нови показатели за салмонела и листерия в храните
Нови, по-строги правила за безопасност на храните влязоха в сила от 1 януари т. г. в Евросъюза. С тях се въвежда единен контрол по цялата верига “от фермата до вилицата”.
Досиета и идентификационни знаци (нещо като ЕГН) ще съпровождат храните. Например червените меса трябва да са маркирани не само с ветеринарен знак, но и с печат, който ще показва фермера и
доставчика на мръвките. Добиче не може да мине под ножа, ако е без здравен документ. Въвеждат се и нови показатели за салмонела и листерия (вид бактерия) в храните.
В същия момент нашите ветеринарни власти изпаднаха в неловко положение - разпространиха списък на мандри, кланици и преработвателни фирми, затворени през 2005 г. за лоша хигиена. Впоследствие се
самоопровергаха - списъкът не бил точен.