16 Април 2024, 07:31 Днес (0) | Вчера (10)

Всяка втора ипотека - за първо жилище

25 Август 2015 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 август 2015, 09:02

Най-често теглим за нов дом около 37 000 евро

Според Тихомир Тошев от "Кредит център” българите най-често теглят ипотека за покупка на жилище и причината е раздвижването на имотния пазар. По думите му в момента много хора, отлагали дълго време покупката на имот сега се решават да го направят. "Те се делят основно на 3 групи и по-голямата от около 45% са купувачите на първо жилище”, пояснява той. "Втората е от имащи собствен апартамент, но си купуват по-голям в по-хубав квартал. Най-често те продават първото и плащат разликата в цената с ипотечен кредит. На тях се падат около 30% от жилищните заеми. 10-12% от ипотеките се теглят, когато се сменя банката и се рефинансира старият кредит или пък той се обединява с други по-малки потребителски заеми. Има една малка група от около едва 3%, вземащи ипотека, като залагат имот и ползват парите за други цели - ремонт или покупка на скъпи вещи за дома или за други текущи нужди”, добавя Тошев.

Според експерта в момента средният размер на ипотеката у нас е около 37 000 евро. В София има най-голямо нарастване и достига 51 000 евро.

Той пояснява, че статистиката на ипотеките продължава да се води в евро, защото и жилищата се оферират в тази валута. Данните обаче показват, че над 94% от ипотечните кредити се теглят в лева, защото повече банки вече предлагат по-изгодни условия за заемите в родната валута.

Тошев смята още, че вече голяма част от купувачите на жилища са натрупали достатъчно спестявания за да осигурят самоучастието си от 15%, което е минимумът, изискван от банките за покриване на цената на имота. Повечето от тях имат спестени между 20 и 30 на сто от нужните пари за покупка на имота, а някои и повече.

На ипотечния пазар у нас най-активни са хората на възраст между 28 и 35 години, сочи още статистиката. Те са тези, имали възможност да спестят средства, но в същото време не са се решавали да теглят заем за покупка на имот.

"Има и увеличаване на разрешителните за строеж на жилища, заради нарасналото търсене на нови апартаменти. В момента няма достатъчно предлагане на качествени имоти с добро местоположение. Това ще активизира имотния пазар и сделките ще се увеличат”, прогнозира още Тошев.

Според него другата причина за увеличаване на търсенето на ипотеки е спадът на лихвите им. "Вече имаме клиенти, успели да изтеглят заеми на нива от под 5%. Най-вероятно нивото им догодина ще бъде от 4,7% и 5,5%, което ще мотивира хората да купуват имот със заем. В момента ГПР-то по ипотеките е между 5% и 6%. През миналата година то падна под нивата от преди кризата от 2008 г. Бавно вървим към средновропейските цени на ипотеките”, смята той.

Доста по-различно стоят нещата на пазара на ваканционните имоти. Според Полина Стойкова от Bulgarrian properties почти всички сделки в сегмента се сключват при плащане с налични средства.

"Една от причините е, че купувачите са много внимателни и купуват ваканционен имот, след като имат основен и когато имат средства за този допълнителен лукс”, пояснява тя,. "От друга страна банките са рестриктивни и рядко финансират покупка на ваканционни имоти”, добави Стойкова.

Доверието към пазара се завръща

Цените на недвижимите имоти в България са подкрепени и от слабото предлагане в резултат на ограниченото строителство. Това се е отразило на пазарите в големите градове и курорти на страната, а с все още малко инвестиционни възможности на зелено, цените вероятно ще продължат да се вдигат, сочи анализ на Cushman & Wakefield, цитиран от Investor.bg.

В резултат на изключителния зимен сезон и финансовата инжекция в икономиката, цените на недвижимите имоти вероятно ще се стабилизират заради икономическото възстановяване, прогнозират от консултантската компания. Очаква се скромен растеж на цените както в търговските имоти, така и в жилищните, подкрепени от устойчив икономически ръст на страната.

Освен от цените инвеститорите се интересуват и от туризма. Повечето чужди инвеститори търсят начини да се възползват от ваканционните имоти с отличен коефициент на заетост, които гарантират добри потоци на приходи от наем на разрастващия се пазар. България се превърна в една от най-популярните ски дестинации в Европа, като според изданието предлага отлично качество за семейни ски почивки, а в страната и изобилие от прекрасни плажове за лятото.

Според доклад на имотните консултанти Colliers International се очаква чуждите инвеститори стабилно да увеличат интереса си към българския пазар за търговски имоти през 2015 г. в зависимост от продаваните активи. Завръщането на инвеститорите ще продължи заради добрите наеми и по-ниските лихвени проценти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив