20 Април 2024, 13:05 Днес (0) | Вчера (10)

ГЕРБ загуби в съда битката за 100 млн. лв. от здравните вноски

06 Юли 2012 09:03 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 6 юли 2012, 09:14

Прехвърлянето на пари от НЗОК към Министерството на здравеопазването противоречи на конституцията

Поредната законодателна разпоредба на управляващите от ГЕРБ падна вчера в Конституционния съд, след като съдиите приеха, че прехвърлянето на пари от бюджета на НЗОК към здравното министерство противоречи на принципите на правовата държава. Това е 122-рият текст на мнозинството, отменен от КС, по сметките на БСП.

За да спести пари, финансовият министър Симеон Дянков реши дейности, които по закон се плащат от републиканския бюджет, да се финансират от здравни вноски чрез трансфер от касата. За 2012 г. НЗОК трябваше да преведе на министерството 100 млн. лв. "за финансиране на медицински дейности, лекарствени продукти и медицински изделия, които през 2011 г. са финансирани чрез бюджета на Министерството на здравеопазването". Този текст от закона за бюджета на НЗОК беше атакуван в Конституционния съд от 60 депутати от опозицията с аргумента, че със здравноосигурителни вноски ще се покрива лечението на неосигурени лица, което трябва да е за сметка на бюджета. Според депутатите така се отнемат средства на гражданите в полза на изпълнителната власт.

Конституционните съдии преценяват, че е недопустимо отклоняването на средства, предназначени за един фонд, в случая за здравно осигуряване, и тяхното насочване за друг фонд. "В това се изразява "автономията" на отделните осигурителни фондове, въведена по модела на европейските законодателства", твърдят мнозинството от съдиите.

Според висшите магистрати в случая има разминаване и с принципите на правовата държава, тъй като не може според тях с ежегоден закон, какъвто е законът за бюджета на касата, да се насочват средства към друг орган, без това да е изрично упоменато в устройствения закон за този бюджет, в случая за здравното осигуряване. "Средствата по бюджета на НЗОК могат да се използват само за дейностите, включени в предмета на правно регулиране на ЗЗО. Ако законодателят е искал да предостави средства на МЗ, това трябва да стане не за сметка на приходите от бюджета на НЗОК (от здравни вноски и трансфери), а за сметка на държавния бюджет за съответната година", пише в решението на КС.

Макар че от началото на 2012 г. промяна в закона за здравното осигуряване регламентира средства от касата да могат да се изразходват точно за това, за което ги пренасочи министър Дянков, в текста не е изрично посочено, че парите могат да се ползват за финансиране на бюджета на друг орган. Повечето съдии смятат, че промяната "не оправомощава законодателя при приемането на бюджета на НЗОК да избегне или заобиколи направлението на средствата, като за същите цели предостави средства на друг орган". Петима от конституционните съдии обаче смятат, че този текст узаконява трансфера, и не са съгласни с решението за противоконституционност.

"Решението потвърждава нашата теза, че управляващите в продължение на три години крадат парите за здравеопазване на всички българи", коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче му отговори, че тези пари се харчат за здравно-медицински дейности на същите хора, които са плащали за тях.

Стоянова обясни, че трансферираните досега пари няма да се връщат, тъй като решението на КС отменя нормата занапред. Но няма да се правят и нови трансфери. Здравното министерство ще трябва да се справи с икономии или чрез други източници от републиканския бюджет. "Нашето единствено намерение е било да подкрепим солидарния модел на здравеопазване, като включим нови дейности към тези, които се заплащат със средства от НЗОК", защити трансфера шефът на здравната комисия в НС Даниела Дариткова. Солидарният модел обаче не включва с осигурителни вноски да се финансира лечението на здравно неосигурените, които по различни данни варират между 1.3 млн. и 2 млн. души. Цял ден вчера от здравното министерство не успяха да кажат колко от предвидените 100 млн. лв. за тази година вече са получени.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив