28 Март 2024, 13:24 Днес (7) | Вчера (12)

Гаранционният фонд ще дава заеми на банките

06 Февруари 2015 09:12 в. 24 часа по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 февруари 2015, 09:18

Ще има по-висока защита - до 250 хил. лв. за социално важни суми - например от продажба на имот, развод и др., но тя ще важи само за 3 месеца

В новия Закон за гарантиране на влоговете в банките е предвидена възможност Фондът за гарантиране на депозитите да предоставя на финансовите институции средства, с които да се предотвратява фалитът им. Това заяви Цветана Михайлова от Министерство на финансите, която представи на бюджетната комисия новите текстове, съобщи БГНЕС.

"Тази възможност е в пряка връзка и с бъдещата уредба за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, която ще внесем в следващите месеци”, обясни тя.

По думите й фондът ще може да се намесва на много по-ранен етап, за да се избегнат по-сериозни усложнения – и бъдещо изплащане на по-големи суми.

Така на практика ще имаме 2 централни банки, които ще се явяват кредитори от последна инстанция на банките, защо е необходимо, попита Румен Гечев от БСП. И се заформи яростна дискусия дали това не дава възможност едни банки да се финансират от правителството, а други не. Ехидното "Браво” последва опит на представител на финансовото министерство да обясни, че разликата е, че БНБ иска обезпечения, за да отпусне ликвиден заем на банка, докато гаранционният фонд няма да иска такива.

Фондът получава правото да финансира превантивни мерки, за да предотврати изпадането на банка в неплатежоспособност само при определени условия, уточни Цветанка Михайлова от дирекция "Държавен дълг и финансови пазари” във финансовото министерство. БНБ ще определя, че става въпрос за недостиг на ликвидност, а не за капиталов проблем. Освен това тези заеми щели да се третират като държавна помощ, за която ще се иска одобрение и от ЕК.

За да тушира спора, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че ще има работна група и по-дълъг срок за доуточняване на текстовете. Депутатите приеха и въвеждане на евродиректива, която изисква плащането на гарантираните депозити да става в 7-дневен срок от невъзможността на банката да обслужва задълженията си. Ще има по-висока защита - до 250 хил. лв. за социално важни суми - например от продажба на имот, развод и др., но тя ще важи само за 3 месеца.

Депутатите отхвърлиха проект на Михаил Миков от БСП за попълване на гаранционния фонд да се ползват валутните резерви на БНБ.

Преди това без особени дебати бюджетната комисия прие на първо четене промени на Реформаторския блок в Закона за банковата несъстоятелност. При гласуването на закона само трима се въздържаха.

Според промените ще се взимат по-малко еднолични решения от председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Една от промените е свързана с управлението на масата на несъстоятелността.

В мотивите се посочва, че одобряването на изготвения от синдика бюджет и на програмата са актове с по-принципно и дълготрайно значение и надхвърлят рутинното оперативно администриране и следва да се решават от колегиален орган.

Извънредните разходи могат да са рискови и е добре да се разрешават от управителния съвет на фонда, се посочва в промените, се казва в промените на закона.

Реформаторския блок предлага и одобряването на месечните бюджет да става от колегиалния орган, а не еднолично от председателя на фонда. В промените се предлага и един от участниците в УС на Фонда за гарантиране на влогове да се избира от Народното събрание с цел по-голяма публичност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив