29 Март 2024, 14:31 Днес (9) | Вчера (11)

Гледаме онлайн как смятат цените на тока

25 Март 2013 08:41 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 25 март 2013, 09:00

7 души от гражданската квота в новата структура

Гражданите вече ще са в час как точно се определят цените на тока и парното и в аванс ще знаят дали се задава поскъпване или поевтиняване. Занапред те ще могат да следят онлайн всички дискусии между експерти от ДКЕВР, енергото, синдикатите и представителите на т.нар. гражданска квота по най-наболелите теми в енергетиката. Това става ясно от проект за създаване на обществен съвет към регулатора, публикуван на сайта на Министерството на икономиката и енергетиката. Всички заседания на съвета ще се предават в реално време в интернет чрез сайтовете на ДКЕВР и на икономическото министерство.

Общественият съвет ще работи като консултативно звено към регулатора става ясно още от проекта. Той ще има право да дава мнения и препоръки по проекти на нормативни актове на ДКЕВР, както и да предлага конкретни инициативи, свързани с дейността на регулатора. Новото звено ще наблюдава и изпълнението на предприетите мерки от регулатора в различни области.

Интерес представлява разпределението на силите в новото звено към регулатора. Предвижда се общественият съвет да има основен и разширен състав. Основният състав ще се определя с решение на ДКЕВР.

В него ще влизат 19 души. Двама от тях ще са секретари и ще се занимават с организационните дейности. Единият от секретарите ще се определя от министъра на икономиката и енергетиката, а другият ще е представител на гражданската квота. С по един представител в съвета ще бъдат ДКЕВР, ВЕИ производителите, БЕХ, енергодружествата, частните тецове и големите консуматори на ток. Ще има и един член, който трябва да е от Техническия университет. С по двама представители ще са потребителските организации и национално признатите синдикати. Останалите шестима членове ще са от гражданската квота и ще са от шестте региона на страната. При номинацията на всеки от членовете трябва да бъде представен определен набор от документи.

Заседанията на съвета ще се считат за редовно проведени, ако присъстват поне 50% от поканените.

Всеки член ще има право на един глас. Така равносметката показва, че в най-лошия случай гражданската квота ще има седем гласа – на шестимата членове и на техническия секретар. Ако се допусне, че потребителските организации гласуват като част от гражданската квота, тогава гласовете, които би следвало да защитават обществения интерес, стават 9.

Всички данни за членовете на обществения съвет ще бъдат публикувани на сайтовете на ДКЕВР и на икономическото ведомство. От проекта за обществения съвет става ясно, че освен титуляри ще се номинират и техни заместници Последните ще участват в заседанията, ако титулярят е възпрепятстван.

Разширеният състав на новото звено към ДКЕВР пък ще включва още независими организации и експерти, които могат да бъдат канени на заседанията по определени теми.

В момента към ДКЕВР действа обществен консултативен съвет. В него са представени част от организациите, които ще номинират членове за новото звено. Гражданската квота обаче не е представена.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив