29 Март 2024, 00:23 Днес (0) | Вчера (11)

Глобяват домоуправителите, ако откажат спешен ремонт

18 Март 2016 09:09 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 март 2016, 09:10

Промени в закона ще ускорят санирането и ще гарантират достъп до "скритите" радиатори

Ако при нужда спешният ремонт във входа не се направи, ще има глоби за домоуправителите. Глоби от 500 до 1000 лв. за домоуправители въведоха депутатите с приетите вчера промени в Закона за етажната собственост, пише в. Сега. Санкцията ще се налага, ако управителят на блока не организира неотложен ремонт. Поправките в закона, които бяха подготвени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, вчера бяха приети окончателно. Според мотивите на вносителите така ще се завишат контролът по поддръжката на жилищния фонд и отговорностите на самите собственици.

Санкции от 300 до 700 лева ще бъдат налагани и на кметовете, ако не се намесят и не организират неотложен ремонт. Задълженията за домоуправителите и за кметовете съществуваха и в досегашния закон, но без конкретни финансови санкции. Според новите правила, например при протекъл покрив, управителният съвет на собствениците трябва да отпусне средства от фонда, събиран от всички. Ако в него няма пари, домоуправителят трябва да свика общо събрание, което да вземе решение за спешно набиране на сумата. Ако това не стане, или домоуправителят, или заинтересованите - например живеещите в апартаментите под протеклия покрив собственици, уведомяват кмета. Той издава заповед, с която задължава блока да направи ремонта в определен срок. Ако и тази мярка не сработи, ремонтът се прави от общината. Разходите ще се събират с изпълнителен лист в полза на общината по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Глоби ще има и за фирми - професионални домоуправители, когато те не са изпълнили задължения за ремонт, който застрашава сградата или живота на обитателите в нея.

Поправките въвеждат и механизъм за решаване на една сериозна пречка при наложителен ремонт или саниране на блока - когато някой от собствениците не дава достъп до жилището. Собствениците вече ще са длъжни да пуснат в апартамента специалистите за проучване, измерване или за строително-монтажни работи, които са свързани с поддръжката на общите части и обновяването им, както и за проверка на инсталациите. Това означава, че живущите в блока вече са задължени да допускат инспектори и за проверка на отоплителната система, което също е един от сериозните проблеми на етажната собственост.

Ако някой собственик откаже достъп, кметът или посочено от него длъжностно лице ще имат право да извършат проверката или да издадат заповед за осигуряване на достъп. Заповедта се издава до месец от подаденото искане.

Според новите разпоредби домоуправителят ще се отчита всяка година, както и в края на мандата си с доклад пред общото събрание. Дава се възможност за кореспонденция по електронна поща със собствениците, които не живеят в имота.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив