20 Април 2024, 13:05 Днес (0) | Вчера (10)

Готвят глоби за чиновници, които бавят европроекти

22 Януари 2015 08:26 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 януари 2015, 08:28

За 2015 г. е предвидено да усвоим 5.6 млрд.лв.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че "размразените" евросредства по "Регионално развитие" ще бъдат реално потвърдени през февруари т.г., когато се свика одитен комитет. За възстановяването на работата по програмата неотдавна гръмко съобщи лично премиерът Бойко Борисов от Брюксел.
Глоби за чиновници, които бавят отговори по европейски проекти, ще бъдат предвидени в закона за еврофондовете, съобщи вицепремиерът и министър по еврофондовете Томислав Дончев. Вчера той представи намеренията на правителството пред депутати от ресорната парламентарна комисия.

Все още не се знае какъв ще е размерът на санкциите, но категорично ще бъдат предвидени наказания за администрацията, която не отговаря в указания срок на подадени европроекти, коментира Дончев. Според него заради мудната работа на чиновници през първия програмен период от 2007 до 2013 г. сме загубили немалко пари, например по програмата за селските райони. Вицепремиерът посочи, че законът за еврофондовете е готов още от 2012 г., но заради предсрочните избори така и не се стигнало до приемането му. Затова документът ще се прегледа още веднъж от експерти и до пролетта трябва да бъде внесен в парламента. Той ще гарантира устойчивостта на системата и защитата й от политически експерименти. Ще бъдат уредени правата и задълженията на управляващите органи, свързани със сроковете за кандидатстване и отговори по проекти. Тъй като в момента решенията на тези органи са почти необжалваеми, се планира въвеждане на ред за всички бенефициенти, по който те могат да защитават правата си, допълни Дончев.

За в бъдеще е предвидено да се работи още за опростяване на процедурите по кандидатстване, синхронизиране на документите, онлайн кандидатстване и отчитане и др. Информация за това кой, с какъв проект и на каква стойност ще получи евросубсидии по земеделската програма пък ще бъде качена в информационната система ИСУН. Досега такива данни липсваха с мотива, че програмата за селските райони се финансира от европейски фондове, различни от тези за другите оперативни програми.

Поне половината от сумите, които са предвидени за реклама на европроектите, трябва да отиват за разгласяването им, а не за отчитане на резултатите по тях, както се прави нерядко в момента, смята още Дончев. Той си поставя за цел през 2015 г. да бъдат разплатени 5.6 млрд. лв. - сума, непостигана досега у нас. 4.5 млрд. лв. трябва да усвоим от предходния период, а 1.1 млрд. лв. - за тази година. Досега обаче България има само 2 одобрени европрограми - за транспорт и за развитие на човешките ресурси. Програмите "Наука", "Добро управление" и "Иновации и конкурентоспособност" са финализирани и чакат одобрение до края на февруари т.г. По "Региони в растеж" и "Околна среда" има политически спорове между страната ни и ЕК, а селската програма още не е официално изпратена в Брюксел.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив