26 Юни 2024, 11:59 Днес (0) | Вчера (5)

Гражданска отговорност поскъпва с 10 на сто

30 Юли 2012 08:43 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 юли 2012, 08:45

Увеличението на цената на автополицата ще е плавно

Задължителната застраховка за автомобилистите „Гражданска отговорност” ще поскъпва плавно до края на годината. Сред причините за бъдещото увеличение са инфлацията и фактът, че полицата у нас струва значително по-малко спрямо съседни държави като Румъния, Сърбия и Македония. Въпреки това заради конкуренцията в бранша не се очаква значителен скок в цената, обясниха застрахователи пред „Монитор”.

„До края на годината поскъпването ще е между 5 и 10%”, каза Николай Генчев, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи. В момента офертите за полицата варират в широки граници. Например за автомобили с двигател между 1300 и 1500 куб. см застраховката струва от 180 до 300 лв.

През летните месеци обаче не се очаква увеличение на цената на полицата. „Сега не сме в активен сезон и ако има поскъпване, то ще е в края на годината”, коментира Константин Велев, който също е от Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи. Той припомни, че традиционно повечето полици изтичат в края на годината и вероятно някои компании ще променят цените точно тогава.

Друг фактор за поскъпването на „Гражданска отговорност” са нарастващите суми за обезщетения при катастрофи, причинени от български граждани в чужбина. Затова и някои компании вероятно ще увеличат премията само за полици със сертификат „Зелена карта“.

В някои европейски държави, например в Германия, няма лимити и се присъждат сериозни обезщетения на пострадалите. Най-често големи суми се плащат за катастрофи в Италия и Гърция, обясни Генчев. Понякога се стигало до обезщетения от порядъка на стотици хиляди и дори милиони евро.

През април от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи разказаха и за друг проблем. Според техните данни имало бум на произшествия в Гърция, в които често участвали роми. Те шофирали откраднати автомобили без застраховки, а често пътните инциденти завършвали със смърт на водача. Тъй като колите били без задължителната „Гражданска отговорност”, претенции се предявявали директно към компенсационния орган към бюрото „Зелена карта”. Понякога обаче се оказвало, че има по 20 наследници, които трябва да бъдат обезщетени. Така се стигало до отпускането на рекордни суми от 600 000 евро.

Лимитите за обезщетения вече са двойни

От юни са в сила нови лимити при обезщетенията по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Така минималната застрахователна сума за неимуществени и имуществени вреди при телесно увреждане или смърт за събитие с едно пострадало лице вече е 2 млн. лв. При две или повече пострадали лица сумата скача до 10 млн. лв. За вреди на имуществото тя е 2 млн. лв. за събитие.

След влизане в сила на промените лимитите вече са двойно по-големи. Това обаче няма да повлияе на цената на застраховката. Причината е, че компаниите знаят за промените отдавна и са ги имали предвид при определяне на тарифите от началото на тази година.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8227
GBP 2.4796 2.4887 2.3083
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив