28 Март 2024, 16:34 Днес (10) | Вчера (12)

Гръцки фирми местят пари и бизнес у нас

10 Юли 2015 08:59 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 юли 2015, 09:04

Следим банките със собственици в Атина да не изнасят ресурси, каза Лукарски

Гръцки фирми вече заявяват интерес да изнесат паричните си потоци и дейност в България. Това коментира икономическият министър Божидар Лукарски по повод отражението върху българската икономика на задълбочаващата се криза в южната ни съседка. "Няма драматизъм и към момента няма отчетени загуби, които да предизвикат безпокойство", увери Лукарски. Преди дни икономическият министър очерта две сфери като най-чувствителни от кризата в южната ни съседка - търговията и хилядите българи, които работят там. Лукарски обаче призова да не се създава паника и да не се рисуват черни сценарии. Според него има както отрицателни, така и положителни последици за страната ни от това, което се случва в Гърция.

"Драмата там е в развитие, какво ще се случи, ще стане ясно в неделя", посочи министърът. Както вече "Стандарт" съобщи, премиерът Бойко Борисов ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел на 12 юли. Лидерите на 28-те държави членки се събират в ранния следобед в неделя. Председателят на Съвета Доналд Туск вече проведе телефонен разговор с българския премиер за ситуацията в Гърция. Преди Съвета Борисов ще участва и на заседание на Европейската народна партия под председателството на Жозеф Дол, където пред десните премиери ще представи пълен анализ на българското правителство по кризата в Гърция след референдума. Междувременно в интервюто си пред ТАСС Борисов коментира ситуацията в южната ни съседка така: "За да имаш високи пенсии и заплати, трябва да имаш добра икономика". "Колкото и пари Европа да налива през кредиторите, реформи в Гърция все пак трябва да се направят", посочи премиерът.

"Далеч съм от мисълта да им давам съвети, но така или иначе години наред всеки ден световната общественост се занимава с Гърция, всяка седмица, всеки ден едно и също", отбелязва пред ТАСС още Борисов. "Германия прави социална политика, но индустрията й работи", дава пример министър-председателят. И допълва: "Ние трябва да се стремим към същия принцип. Да направим така, че икономиката и индустрията ни да имат не 2%, както е в момента, а 7-8% ръст. Тогава и заплатите ни ще са по-големи". "Не може да искаш само някой да ти дава пари. Трябва да правиш и реформи. Затова ние правим пенсионна реформа сега. Повишаваме възрастта за пенсиониране. Не е популярно. Кой иска да му увеличиш възрастта и да работи повече?", пита риторично Борисов. И обобщава: "Колко изкарваш, толкова трябва да харчиш. Принципът ми е да се научим да работим с това, което имаме, и да станем по-конкурентоспособни, защото критериите на пазара се увеличават".

По-рано вчера Лукарски посочи още, че стабилността на еврозоната е важна за целия ЕС, важна е и за България. Икономическият министър увери, че няма трусове за банковата система у нас и че банките с гръцки собственици са контролирани да не изнасят парични ресурси към Гърция. "На този фон България изпъква с финансовата си дисциплина и стабилност", заяви Лукарски.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив