29 Май 2024, 22:38 Днес (1) | Вчера (7)

ДКЕВР: Парно и ток без промяна в цените

21 Ноември 2014 08:46 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 ноември 2014, 08:51

НЕК започва преговори при нови условия с американските ТЕЦ-ове

Цените на тока и парното няма да се увеличават заради блокирани средства на "Топлофикация - София” и на други дружества от сектор "Енергетика” във фалиралата КТБ. Това съобщи вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова.

Както е известно, "Топлофикация - София” има в КТБ 80 млн. лв., като цедирането им не бе разрешено от общинския съвет. Това даде повод на общински съветници от БСП да твърдят, че заради блокираните пари ще се стигне до скок в цената на парното.

Нещо, което веднага беше отречено от столичната топлофикация. Държавните енергийни предприятия пък имат по сметки в банката 160 млн. лв.

Финансовите проблеми, които изпитват част от дружествата трябва да бъдат решени по друг начин, а не чрез вдигане на цените, смята Светла Тодорова. "Дружествата имат свободата да разполагат с паричните си средства по начин, който е намерен за добре. Ако те имат затруднения, би трябвало да се обърнат към комисията с конкретни предложения, добави председателят на ДКЕВР.

По отношение на въпроса със сградната инсталация Тодорова коментира, че ДКЕВР няма основание да изисква друг начин на изчисляване на сградната инсталация от топлофикациите. Комисията все още не е публикувала официално становище по казуса. Той се появи след промени в Закона за защита на потребителите от лятото, които транспонираха текстове от съответната директива. Те бяха разтълкувани от пловдивското Сдружение за правна помощ, като даващи право на абонатите да не плащат сградна инсталация, ако не ползват парно. Седмица по-късно от сдружението изпратиха въпроси до Европейската комисия дали текстовете от директивата се прилагат за парното. Отговор от ЕК засега не е оповестен.

Междувременно омбудсманът вчера внесе в НС доклад за проблемите при упражняването на правата на потребителите. В него се посочва, че или плащането на сградната инсталация да отпадне с промяна в Закона за енергетиката или в Закона за защита на потребителите да се уточни, че правото да не се плаща, като не се ползва, не важи за парното.

Председателят на ДКЕВР съобщи още, че преди три дни енергийният регулатор е отменил разпореждането си към НЕК да преговаря с двата американски ТЕЦ-а за намаление на цените им с точно определен процент. С новото решение комисия просто указва на НЕК да проведе преговори, без конкретни параметри. По думите на Тодорова двете централи са готови да предложат варианти за цената. Какви са те не е ясно, но неотдавна в интервю за "Монитор” тя призна, че е трудно да се убеди на един инвеститор да се откаже от приходите, гарантирани му с договор.

Решението, което е отменено е 29 май тази година, когато комисията се оглавяваше от Бисер Боев. С него
комисията изиска от НЕК да започне преговори с двата ТЕЦ-а като цената на ТЕЦ "AES Гълъбово" (Марица Изток 1) да се намали с минимум 30%, а единия блок на централата да произвежда само за свободния пазар. За ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3” условието беше НЕК да постигне поне 20% по-ниска цена, както и да се договори два блока на централата да работят за свободния пазар. И при двете централи последното условие означава намаляване на задължителното изкупуване на енергията с 50%.

Освен за американските ТЕЦ-ове обаче с него ДКЕВР препоръча на ресорния министър с промени в Закона за енергетиката да намали наполовина изкупуваното количество зелена енергия от НЕК. Тодорова не обясни какво е решено по тази част.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7973
GBP 2.4796 2.4887 2.2988
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив