19 Април 2024, 13:29 Днес (7) | Вчера (11)

ДКЕВР се обяви против намеренията за евтин ток за пестеливите

22 Май 2013 08:52 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 май 2013, 08:54

От 1 юли 44 на сто от потребителите на електричество излизат на свободния пазар

Едва представена, една от мерките, залегнали в плана "Орешарски", вече е обект на противопоставяне. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се обяви против идеята да се въведе специална тарифа за по-евтин ток за пестеливите и я обяви за неработеща. Целта на предлаганата от БСП промяна в тарифите бе потребителите да плащат по-малко до определено количество ток - 75 киловатчаса на месец. Ако се ползва енергия над това количество, тя да се плаща на по-висока цена.

"Две тарифи имаше до 2005 година и практиката показа, че не работят точно така, както ние си мислехме", обясни шефката на ДКЕВР Евгения Харитонова. По думите й опитът до 2005 г. е показал, че по това време масово са се монтирали по няколко електромера в домовете, така че да ползват енергия по преференциалната тарифа.

"Интересът на ДКЕВР е битовите потребители да не понасят повече от някои неразумни решения в миналото, а в същото време индустрията да има разумна цена на електрическата енергия, защото индустрията създава работни места и хората получават заплати оттам. И когато тези заплати са достойни, въпросът с цените на енергията и другите стоки и услуги не стои по този страшен начин", заяви Харитонова.

По думите й ДКЕВР разработва нов модел за ценообразуване, който предвижда задържане на цените за битовите потребители и поевтиняване на тока за индустриалните. Целта е с този жест към бизнеса да се стимулира ръстът на икономиката. Според Харитонова схемата залага на разделяне на регулирания и на свободния пазар. По данни на НЕК количеството енергия на регулирания пазар в момента е повече от нужното и има голямо количество скъпа енергия, за която няма купувачи.

"От 1 юли на свободния пазар излизат всички потребители на електроенергия средно напрежение - тоест малки и средни фирми. Те досега бяха на регулирания пазар, но вече ще трябва да си търсят сами откъде да си купуват ток и при какви цени и условия", припомни Харитонова. Разчетите на ДКЕВР показват, че на регулирания пазар ще останат 56% от потребителите на ток, а на свободния - 44 на сто. В момента на свободния пазар са едва около 18-20% от потребителите. С колко точно и дали ще поевтинее токът за индустрията обаче ще стане ясно в края на юни, когато ДКЕВР трябва да одобри окончателните тарифи за цената на тока от 1 юли.

Междувременно стана ясно, че днес в Народното събрание вероятно ще бъдат изслушани шефката на ДКЕВР, икономическият министър Асен Василев и шефът на НЕК Иво Лефтеров. Искането за това е на БСП и вчера то е било депозирано в деловодството на парламента.


НЕДОВОЛСТВО

Близо 400 души са се оплакали на омбудсмана през миналата 2012 година от проблеми с предоставянето на телефонни услуги, стотици са и тези, които се жалват от топлофикациите и ВиК фирмите. Това показва доклад на омбудсмана за проблемите на потребителите, свързани с обществените услуги. Хората се жалват и от електроснабдителните услуги. Но при тях жалбите са почти толкова, колкото са били и през предходната 2011 г. - 180.



ФИНАЛ

Процедурата по мостовия кредит от 250 млн. евро, който БЕХ изтегли преди дни, вече е финализирана. Със 195 млн. евро холдингът финансира дъщерното си дружество НЕК, което трябва да погаси борча си към френската банка "Париба". Парите бяха взети за предпроектно проучване за АЕЦ "Белене". Остатъкът ще отиде за участието на БЕХ в "Набуко" и др.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив