25 Април 2024, 15:15 Днес (11) | Вчера (12)

Данък здраве в частни фондове

11 Октомври 2013 07:37 в. Стандарт по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 октомври 2013, 07:46

Получават 2%, сключват договори наравно с касата

2% от сегашната здравна вноска да се даде на частните осигурителни фондове, предлага здравният министър д-р Таня Андреева. Това е вариантът, който сме обсъждали, и, който най-много сме харесали засега с премиера Пламен Орешарски, съобщи тя в "Пирогов", където бе на посещение вчера. Още преди няколко седмици управляващите дадоха заявки, че искат да направят сериозна промяна в здравноосигурителния модел. Те обаче заявиха, че все още не са се спрели на конкретен модел, по който да стане това. Според първоначалните анонси законодателните промени трябваше да се случат в края на следващата година и да станат факт най-вероятно през 2015 година. Сега обаче се оказа, че сроковете са доста скъсени. Идеята е да се направи частична демонополизация на касата и тя да влезе в сила още в средата на следващата година. Всички частни осигурителни фондове ще получат 2% от сегашната здравна вноска. С тях ще трябва да покриват определена част от медицинските дейности, които в момента плаща изцяло касата. Все още обаче не е ясно какъв точно ще бъде пакетът им. Идеята на управляващите обаче е болниците да могат да сключват договор с всички фондове наравно с НЗОК. Искаме здравната каса да има надзорна и дофинансираща функция, обясни д-р Андреева. Най-вероятно това означава, че с двата процента частните фондове ще плащат определен процент от дейността, а касата пропорционално ще дофинансира остатъка. Това бе идея, която се лансира и в началото на управлението на ГЕРБ, но се отхвърли като неудачна.


Д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК:Този модел е възможен

За първи път чувам този модел за промяна на здравноосигурителната система. Той не е невъзможен за реализация, но има много въпроси около него. Например дали няма да се появят райони в страната, където застрахователните дружества няма да искат да сключват договори с болниците, как ще се извършва свързаността между тях и касата, за да става разплащането и други. Хубавото е, че при този модел ще се осъществява двоен контрол върху финансирането на лечебните заведения. Според мен обаче най-добрият вариант за промяна е като на частните фондове се даде покриването на неща, които в момента касата не плаща като медицинските изделия и някои скъпи лекарства.


Д-р Нигяр Джафер, шеф на комисията по здравеопазване: Търсим най-доброто решение

Това е само един от вариантите за промяна на здравноосигурителния модел. В момента обсъждаме кой е най-добрият начин. Когато сме готови с конкретно предложение, ще го оповестим.


Д-р Емил Райнов, зам.-шеф на комисията по здравеопазване: Няма да правим грешки

В момента водещата тема е бюджетът за следващата година. Когато го приемем и имаме глътка спокойствие, ще обсъдим какви промени ще се правят. За 15 години видяхме грешките в системата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив