20 Април 2024, 15:16 Днес (0) | Вчера (10)

Данъчните пускат "златен стандарт" за коректните фирми

18 Януари 2013 09:01 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 януари 2013, 09:09

Бизнесът поиска ускорено възстановяване на ДДС и акциз за коректните платци

Изрядните фирми, които нямат задължения към хазната, ще могат да се ползват от облекчения при обслужването си от данъчните. В момента от Националната агенция за приходите избистрят конкретните критерии, на които трябва да отговорят компаниите, както и "бонусите", които те ще получат, научи в. "Сега". Тепърва ще се изяснява и кой ще попадне в списъка на коректните платци.

За идеята намекна преди дни финансовият министър Симеон Дянков, който съобщи, че се работи по създаването на "златен стандарт". Той ще се отнася за компании, които "са показали, че са съзнателни данъкоплатци", като за тях ще има по-олекотена процедура, заяви вицепремиерът, без да даде подробности.

Идеята е била обсъдена и с работодателските организации, които обявиха, че разговорите са в напреднала фаза. Бизнесът от години настоява за изграждане на публичен регистър за дължимите ДДС и акцизи, както и за въвеждането на "златна книга на данъкоплатците". Идеята е коректните платци да имат възможност за възстановяване на ДДС и акцизи в рамките на 7 дни.

В писмо до финансовия министър Симеон Дянков от БСК са предложили и конкретни критерии, на които трябва да отговарят фирмите, за да бъдат включени в "златната книга". Компаниите не бива да имат данъчно-осигурителни и други задължения към републиканския бюджет или местните хазни. Освен това те не трябва да имат влезли в сила наказателни постановления по ревизионни актове за последните 5 г. Не бива и да са попаднали в някой от докладите за нередности при изпълнение на обществени поръчки или други проекти, финансирани с публични средства през последната петилетка.

Критерии ще бъдат и навиците за плащане в самите фирми. Според БСК над 95% от всички плащания на предприятието в рамките на страната през последните 2 г. трябва да са направени по безкасов път. За да ползват облекчения, фирмите трябва да са декларирали и положителен финансов резултат през най-малко 3 от последните 5 г., предлага бизнесът. Наред с това фирмите трябва да са изрядни и към своите служители и работници и да нямат задължения от неизплатени заплати и осигуровки. "Водили сме разговори и финансовият министър Симеон Дянков положително прие нашите предложения", коментира за в. "Сега" изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.


РЕШЕНИЕ

Зам.-председателят на БСК Камен Колев обясни, че ускореното възстановяване на ДДС и акцизи и публичния регистър са сред мерките на БСК за намаляването на междуфирмената задлъжнялост, която според последните данни отново бележи ръст. В края на 2011 г. задълженията на предприятията надхвърлиха 163 млрд. лв. "Идеята за регистър на ДДС, който подлежи на възстановяване, е той да играе ролята на превантивна мярка, за да не се натрупва", заяви Колев. Според него наред с облекченията при обслужването от НАП трябва да се въведе и ускорена процедура за несъстоятелност

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив