20 Април 2024, 04:44 Днес (0) | Вчера (10)

Данъчното облекчение за младите семейства може да остане

25 Септември 2013 09:05 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 25 септември 2013, 09:08

Финансовото министерство може да се откаже и от спорна преференция за лихвите по облигационните заеми

Още на първото препятствие пред данъчните закони - в съвета за тристранно сътрудничество, финансовият министър Петър Чобанов започна да говори за евентуални отстъпки по промените.
Финансовото министерство е готово да се вслуша в част от получените коментари по пакета с данъчни закони и някои текстове ще бъдат преработени. Много е вероятно данъчното облекчение за млади семейства с ипотечни кредити да бъде запазено, противно на първоначално обявеното намерение. МФ е склонно да преразгледа и друга спорна идея - предложеното освобождаване от корпоративен данък на приходите от лихви по облигационните заеми. Повторно ще бъдат разгледани и условията за приспадане на корпоративния данък в общини с висока безработица.

Това се разбра на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бяха обсъдени промените в данъчните закони. И бизнес, и синдикати приветстваха част от промените, макар становищата в областта на подоходното облагане отново да се разминават.

Както "Сега" писа, финансовото министерство предложи преференцията за млади семейства с ипотечен кредит да отпадне, защото се критикува като дискриминационна. Облекчението в момента важи само за местни лица на възраст до 35 години, които имат право да приспаднат от облагаемата си основа направените плащания за лихви по ипотечен кредит. За 2012 г. от облекчението са се възползвали близо 5500 лица, но срещу него има постъпили жалби за дискриминация по признак възраст, а Европейската комисия също е открила процедура за нарушение, защото правото важи само за местни лица. "Склонни сме да преразгледаме тези текстове и е възможно преференцията да остане, като занапред важи и за лица, които са местни в други държави членки", коментира финансовият министър Петър Чобанов.

МФ ще работи допълнително и по съществуващото облекчение за фирми, които произвеждат в общините с висока безработица. В момента те имат право да си приспаднат на 100% корпоративния данък при определени условия, ако работят в общини с безработица с над 35% над средната за страната. Министерството предлага прагът да бъде намален на 25%, но синдикатите и бизнесът считат, че той може да бъде занижен още повече, поне на 20%. От Асоциацията на индустриалния капитал настояват да отпадне и новото условие фирмите да имат над 30 души персонал, защото така ще бъде засегнат малкият бизнес. По данни на НАП от облекчението през 2012 г. са се възползвали 219 компании. Броят на фирмите не е голям, но преференцията е сериозна - общият размер на приспаднатия корпоративен данък е 14 млн. лв.

Финансовото министерство ще преразгледа предложеното освобождаване от корпоративен данък на приходите от лихвите по облигационните заеми. В мотивите към проекта за изменение на закона не се посочва никакви аргументи за въвеждането на подобна преференция. На въпрос на "Сега" защо се въвежда изключение за този тип приходи от лихви на фона на отказа да се отмени данъкът върху лихвите по депозитите Чобанов вчера заяви, че текстът вероятно ще бъде преразгледан. "Идеята на този текст е да се стимулира капиталовият пазар, като загубите за бюджета няма да са големи, но има рискове чрез него да се стигне до укриване на данък и ще го ревизираме", заяви Чобанов. Министърът не посочи точно число за ефекта от това облекчение. За него се появиха съмнения, че е лобистки и е свързан с намеренията на конкретна фирма.

Според Чобанов темата за данък лихви върху срочните депозити остава отворена, но било по-добре тази година той да остане, а да се мисли за премахването му евентуално догодина. "Това ще осигури необходим ресурс от около 90 млн. лв., който например може да бъде насочен към образованието", заяви той. В опозиция БСП беше срещу данъка, но сега го счита за достатъчно важен източник на приходи за бюджета.

Като отворена тема за следващата година Чобанов посочи и дебатът по въвеждане на семейно подоходно облагане. Малко вероятно е обаче синдикатите да постигнат успех по темата необлагаем минимум. На въпрос защо той се изключва Чобанов заяви, че данъчната система в България е достатъчно опростена и не бива да се дестабилизира, а усилията трябва да се насочат към по-висока събираемост. Въвеждането на нулева ставка за най-ниските доходи бе предизборно обещание на БСП.

НАТИСК

И представителите на бизнеса, и синдикатите настояват, че е крайно време да се въведе справедлив принцип за определяне на такса смет в зависимост от количеството отпадък, вместо таксата да се изражда във втори имотен данък. Това според Чобанов ще се работи по-сериозно през 2014 г. заедно с цялостно разглеждане на модела на финансиране на общините. Синдикатите настояват и за отделяне на данъците от осигуровките в плащанията към хазната, вместо парите да постъпват накуп в единна сметка. БСК предлага уведомленията за регистриране на трудови договори да бъдат обединени с декларациите за дължими осигуровки, които фирмите подават ежемесечно. В тези декларации да се посочва в отделен ред населеното място, за която се подават, и вида икономическа дейност, за да се улесни анализът на заетостта, иска още камарата.

ИЗМЪКВАНЕ

Партийната позиция по темата данък върху лихвите по депозитите продължава да е хлъзгава. Депутатът Корнелия Нинова вчера изтъкна, че в предходното Народно събрание червените депутати са били против налога, но никъде в предизборната програма на БСП няма такъв текст. Такъв текст все пак има - на стр. 15 от книжка със заглавие "Радикална промяна за демократична и социална България", подготвена за 48-ия конгрес на БСП, 16 февруари 2013 г. В съответния пасаж се обещава "премахване на повсеместното облагане на лихвите по депозитите на гражданите".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив