26 Април 2024, 04:34 Днес (0) | Вчера (14)

Датчици следят реките в София

26 Май 2015 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 май 2015, 09:02

Фандъкова: Всеки лев, инвестиран в превенция, се връща десетократно

26 хидрометрични станции с радарни сензори са монтирани на четирите реки, които преминават през столицата. Това обясни вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова, която даде старт на кампания за подготовка на населението за реакция при природни бедствия и кризи заедно с главните редактори на водещите медии у нас. Вестник "Монитор” ще партнира на Столичната община и ще се включи в разпростра-няването на брошурите за оцеляване.

Датчиците следят постоянно нивото на водата в коритата, а  софтуерът прави и дългосрочни прогнози за състоянието на реките Перловска, Владайска, Слатинска и Суходолска. При хубаво време станциите подават актуална информация на всеки 4 часа, а когато завали, процесът се ускорява. Преди новата система експерти отиваха на място по време на всеки пороен дъжд, за да следят нивото на реките, което отнемаше около 30 минути. А сега информацията се получава веднага, а кметицата може да я следи и от телефона си. Системата се прилага за първи път в Европа, а проектът е на стойност 739 000 евро и е финансиран от Федералното министерство на образованието и науката на Германия.

Установени са около 7 критични участъка по речните корита на територията на Столичната община, отчете още Фандъкова. Тя обясни, че най-опасното място е районът на Нови Искър, защото там има водосбор. Досега от общината са почистили около 50 км речни корита.

"Във всеки един район имаме дежурни екипи, които наблюдават и критичните точки, и като цяло ситуацията, за да може да се реагира”, добави кметицата. Продължава контролираното изпускане с 10 кубически метра в секунда на язовирите  "Искър” и бент "Кокаляне”.  Язовир "Панчарево” пък се понижава с 40 кубически метра в секунда.

"Издадох заповед за почистване на листа и клони от оттоци, шахти. Това е също проблем за завиряване на улиците”, каза още Фандъкова.

Учат хлапета на оцеляване в къщичка със симулации

Хлапетата от столичните школа ще минават курс по оцеляване на полигон в район "Панчарево”. В момента довършваме изграждането на един полигон за обучение, обясни вчера кметът на София Йорданка Фандъкова. Уроците ще включват беседа със специалисти и практическа тренировка на 7 площадки за евакуация при земетресения, пожари и наводнения. Полигонът ще се простира на 5 декара и ще е разделен на седем тематични зони, два учебни кабинета и музей с експонати, обясни Фандъкова. Първо децата ще се включат в симулация на разлята цистерна с радиация на пътя, а веднага след това ще тестват реакциите си при катастрофа с градския транспорт. За целта на полигона ще се докарат тролей и трамвай, като дори шофьорите на градския транспорт ще минат курс как да спасят пътниците. Земетръсната зона ще е разделена на две - една за симулации и една за реакциите след това. В първата ще има специална къща на два етажа, която ще се люлее. Там децата ще тестват реакциите си при силен трус. В другата зона пък ще има разрушени от земетресение панелни блокове, където ще се показва как да извадим хората от руините. Освен това всички ще минават и курс за първа помощ. В къща симулатор ще се мятат димки и ще се реагира на пожар.

"За децата е важно да го видят и усетят. Едно е теоретичното представяне, а друго е да го изпитат”, смята Фандъкова. Тя обясни, че при хлапетата всичко е тренинг и повтаряемост, за да може след това да се автоматизират действията и да не се създава излишна паника.

Бойна готовност при стихии
Това фенерче, разработено от американска компания, може да свети 3 дни с няколко капки вода.
Какви незабавни мерки да предприемем, за да се предпазим? Следвайте тези прости стъпки, ще спомогнат за опазване на вас и на вашите близки.

- В къщи трябва да имате - поставени на удобно място, фенерче, чанта за документи и особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства, свирка, по една топла дреха за всеки, резерв от храна и вода.

- Закрепете здраво мебелите вкъщи и не поставяйте тежки, лесно падащи предмети на високи места.

-  Съхранявайте пожароопасните вещества и отрови в плътно затворени съдове.

-  Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети.

-  Помислете и определете в жилището си най-безопасното място. Имайте предвид, че при земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите.

-  Определете лице за връзка между членовете на семейството, което е извън вашия регион.

-  Изпълнявайте указанията на държавните и местните компетентни органи, предавани чрез медиите и други средства за оповестяване. Поддържайте контакт с МВР, общината, района или кметството, на чиято територия се намирате.

-  Обадете се на тел. 112 при констатиране на опасност или при възникване на авария или бедствие.

Реакция при наводнение

-  Ако забележите, че коритото и пространствата под мостовете не са почистени от отпадъци, строителни материали, дървета и други, ако има постройки в заливните зони, сигнализирайте в общината.

-  Изключете газта и електричеството.

-  При невъзможност за напускане на сградата, ако нивото на водата продължава да расте, заемете най-горните етажи или покрива.

-  Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение.

-  При поройни дъждове не заставайте под мостове, подлези, надлези и други съоръжения, високата вода може да ви отнесе.

-  При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и изчака спирането на пороя.

-  Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, преминете само ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода.

-  Бързо течащи разливи и потоци се пресичат само ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже за тялото.

-  При липса на такава възможност, предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора.

-  При невъзможност за евакуиране на животните отворете вратите на помещенията, където са затворени.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив