13 Май 2024, 00:04 Днес (0) | Вчера (0)

Двойно по-солени глоби за лекарска грешка

04 Юни 2015 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 юни 2015, 09:17

Отнемат за три години правата на сгафилите в старопланинския град доктори

Санкциите за болници, в които е допусната медицинска или лекарска грешка, ще бъдат увеличени от 7000 лв. на 14 000 лв. Проект за такава промяна в Закона за лечебните заведения е подготвило МЗ, съобщи вчера зам.здравният министър д-р Ваньо Шарков по повод случая с починалото бебе в тетевенската болница.

По думите му извършените интервенции на родилката Наташа Габровска не са били подходящи за състоянието й. Реалната алтернатива е била да се направи цезарово сечение, а не висок форцепс. Методът на Кристелер, което се изразява в натискане на корема за предизвикване на раждане е направен по-възможно най-грубия и травматичен начин, убеден е д-р Шарков. По време на посещението му в болницата лекари разказали, че акушер-гинекологът, следил бременността на Габровска, бил в лоши отношения с израждалата я д-р Нина Байчева.

Двете докторки не си говорели от години, дори когато ставало въпрос за общи пациентки.

Д-р Байчева не е преценила правилно възможностите за раждане, каза д-р Шарков и допълни, че докладът вече е предаден в прокуратурата. Пропуски на лекарския екип са довели до смъртта на новородено. Той е неглижирал състоянието на плода и е допуснал пропуски при воденето на раждането на пациентката, са основните изводи в документа. Д-р Шарков припомни, че МЗ е издало заповед за проверка на случая още на 7 май. Той окачестви поведението на д-р Байчева като ненормално отношение и посочи, че БЛС може да поиска отнемане на лекарските й права за три години. Етичната комисия на съсловната организация предстои да заседава по казуса до дни.

Междувременно от Браншовата организация на работодателите в здравеопазването определиха като недопустима липсата на анестезиолог в тетевенската болница, заради което почина новородено. Трябва да се попитат управленците от миналите години, които са разписали нивото на компетентност на родилното отделение и неонатологията при положение, че няма достатъчно кадри, коментира председателят на браншовиците д-р Димитър Димитров, който е и директор на Университетската болница "Света Анна” в София.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив