03 Май 2024, 20:57 Днес (0) | Вчера (13)

Действаме мониторингът да падне до края на 2013 г.

19 Юли 2012 08:42 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 юли 2012, 09:03

Брюксел: На път сте да постигнете целите, ако ускорите реформите

Правителството има политическата воля да изпълни всички препоръки  на Европейската комисия до декември 2013 г., когато ще излезе следващата оценка от Брюксел. Това заяви премиерът Бойко Борисов след публикувания вчера доклад за напредъка на страната ни през последните пет години в областта на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност. Думите му подкрепиха и министрите на вътрешните и външните работи Цветан Цветанов и Николай Младенов, според които, ако след година и половина покажем добри резултати, мониторингът ще отпадне напълно. Препоръките са изпълними и

 

всички те присъстват в нашата програма категоричен беше премиерът.

В доклада се посочва, че страната ни е на път да постигне целите, заложени в Механизма за сътрудничество и контрол, стига да се ускори процесът на реформи. „Приемаме като положителна тази оценката на ЕК. Това трябва да стимулира всички власти в България и е сигнал, че реформите трябва да продължат”, категоричен е Борисов. Той коментира и признанието на ЕК за постигнатия значителен напредък от страната ни в основната законодателна рамка. По думите му това е знак, че България е завършила един от най-важните етапи на реформата в правосъдието и вътрешния ред. „До следващия доклад новоприетото законодателство ще доведе до реални резултати”, зарече се министър-председателят. Според него времето от 18 месеца, което получава страната ни, ще бъде използвано от всички български институции да докажат своята решимост за промяна.

В доклада се дава положителна оценка на вътрешния министър Цветан Цветанов в борбата срещу родната мафия. „Действията срещу организираната престъпност се засилиха през 2010 г. Усилията спечелиха на България доверието на другите държави членки на ЕС”, пише в доклада.

Приемаме и критичните констатации на ЕК защото те показват, че реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред са изправени все още пред много трудности и предизвикателства”, призна премиерът.

Основната критика в доклада е насочена към съдебната система и дейността на Висшия съдебен съвет. „Членовете на ВСС са получили широки правомощия да управляват и ръководят съдебната власт, но не бяха използвани за ефективно управление на магистратското съсловие”, пише в доклада на ЕК. От Брюксел изтъкват, че предстоящият през есента избор на нов ВСС и на нов главен прокурор след това са от огромно значение за България. В зависимост от процедурите щяло да стане ясно по кой път ще продължи съдебната реформа.

Основните препоръки в доклада отново са към правосъдната система, като се посочва, че трябва да се запълнят празнините при ефективното изпълнение на съдебните решения и да се публикуват навреме мотивите към тях. От ЕК допълват, че прозрачността, обективността и професионалната етика трябва да се превърнат в главни приоритети при атестирането на магистратите. В областта на борбата с организираната престъпност пък се отбелязва, че е необходима гаранция, че членовете на комисията за отнемане на престъпно имущество се избират прозрачно. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив