19 Април 2024, 13:02 Днес (7) | Вчера (11)

Делян Добрев тръгна лично да проверява електромерите

12 Февруари 2013 09:05 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 февруари 2013, 09:10

ДКЕВР щял да опрости фактурите. Президентът разкритикува правителството заради енергийната ефективност, за която доскоро отговаряше

Хиляди протестиращи варненци излязоха и вчера на улицата заради високите сметки за ток. Те настояха за премахването на всички посредници при доставката на еленергия, а тяхната функция да се поема от държавната НЕК.
Ритуална проверка на изправността на електромер ще направи днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма. Той първо лично ще присъства на свалянето на уреда от инспектори на ЧЕЗ в столичния квартал Люлин, след което и на неговото мерене в Института по метрология и технически надзор на другия край на града. От Брюксел пък финансовият министър Симеон Дянков обяви, че държавата ще плати за проверката на 2000 електромера, за които са подадени жалби. За всяко такова измерване хазната ще се бръкне с по 20 лева.

Вчера Делян Добрев обяви, че енергийният регулатор ще търси начин да опрости фактурите за тока. "Сега, ако фактурата погледне човек без специални знания, е трудно той да установи точно какъв е отчетният период, какво плаща, какво е потребеното количество електрическа енергия... Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще проведе обществени консултации, за да се опростят тези данни", заяви вчера временният шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Антон Роков пред БНТ.

Изказването му идва само няколко дни след като шефът на "Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ Димчо Станев каза пред в. "Сега", че "шаблонът" се задава именно от ДКЕВР. Тогава от икономическото министерство обявиха, че няма да бъдат инициатори на такъв разговор, тъй като "комисията е независим орган". Нищо че само преди две седмици независимият й шеф Ангел Семерджиев бе освободен по настояване на премиера Бойко Борисов.

"Не че данните няма да се предоставят - те могат да бъдат получени и при поискване, и като приложение към фактурите. Но всеки човек трябва да знае, като си получи фактурата, какъв е отчетният период, какво е количеството употребена електрическа енергия и каква е единичната цена, за да може да си направи сметка това ли е дължимата сума или не", заяви Роков.

В първия ден след масовите протести срещу високите цени на тока вчера темата бе подета от политици и държавници. Президентът Росен Плевнелиев разкритикува индиректно правителството на ГЕРБ заради напрежението около скъпите ток и парно. Държавният глава заяви, че за да се нормализират цените на тока, трябва да има либерализация и национална програма за енергийна ефективност. За липсата на тези програми отговорност носи и сегашният кабинет. А самият Плевнелиев отговаряше за енергийната ефективност по програма "Регионално развитие" в качеството си на строителен министър в кабинета "Борисов". Плевнелиев отхвърли предложението на БСП да се търси решение на проблема чрез одържавяване на ЕРП-тата. "Сметките на хората няма да паднат чрез национализация", заяви Плевнелиев. Той допълни, че хората трябва да знаят какво плащат и затова компетентните органи трябва да извършат необходимите проверки.

"Нито има такава възможност, нито смятам, че в страна - член на Европейския съюз, може да си позволява който и да е, дори опозицията, да говори за национализация. Това е отдавна минал период и в българската история, и в европейската. А и това ще струва огромно количество пари. Където това се е случвало, дори в такива страни като Венецуела, след това е струвало на правителството милиарди долари, така че не е сериозно да се говори по този начин", коментира призивите на БСП и на протестиращи за одържавяване на ЕРП-тата Симеон Дянков.

От ДСБ пък предложиха конкретни идеи за справяне с високите цени на тока. Хората на Иван Костов се обявиха за реформа на пазара чрез създаване на енергийна борса и конкуренция при доставките на електроенергия за фирмите. Друго решение според тях е смяна на контролните органи и избор на ДКЕВР от парламента, за да не е на пряко подчинение на премиера.

Според шефа на парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта Яне Янев проблемите със сметките за ток трябва да влязат като извънредна точка в дневния ред на парламента. Цитиран от Агенция "Фокус", той обяви, че в четвъртък ще се проведе извънредно заседание на комисията, на което ще бъдат поканени за изслушване шефовете на ЕРП-та.

От ДСБ искат ЕРП-тата да бъдат задължени да доставят външни услуги само чрез публични търгове, които подлежат на драконовски контрол от ДКЕВР. Според тях трябва да се забранят кражбите на електроенергия и загубите по мрежата да се отразяват в сметките на абоната. Тъмносините също обявиха идеята на БСП за национализация на ЕРП-тата като "измамна, плитка и вредна за България". А самият министър Делян Добрев коментира: "Дали ще го направят, или не - не е сигурно, но със сигурност още днес ще получат поздравление от Северна Корея за това, което са направили вчера".

Според омбудсмана Константин Пенчев обясненията на Добрев, че високите сметки за ток се дължат и на отпуските на инкасаторите през декември, са абсурдни. "Сметките винаги са били високи, но сега е нещо страшно. Държавата трябва да седне на масата и да обясни на хората подробно всичко, защото ние плащаме и ние трябва да знаем кое как се изчислява", категоричен бе той. Общественият защитник разкритикува и предложението на ЕРП-та за разсрочване на плащанията с аргумента, че се разсрочва нещо, което се дължи. Пенчев определи като пълно безобразие недоволните клиенти да подават жалби, тъй като на проверка трябва да подлежат всички фактури, а не само тези, за които има подаден сигнал.



ЛЕГЕНДА

Добрев опита да внесе повече яснота и се зае лично да обясни с примери как трябва да се четат фактурите за ток. "Енергията трябва от Козлодуй или от Стара Загора да стигне до Бургас, защото там се потребява. За да стигне до Бургас, трябва да бъде пренесена чрез електроразпределителната мрежа", обясни Добрев пред бТВ. След като стигнела до Бургас пък, тя трябвало да мине през мрежата за пренос. "И това е, грубо казано, кабелите в самото населено място, докато стигне до домовете на хората. Достъпът до електропреносната мрежа, тук влизат студеният резерв например, разходите за балансиране и управление на системата. Това, за да е ясно на хората, означава, че в тази цена поддържаме централи в резерв, които можем да пуснем във всеки един момент. Например ВЕЦ-овете стоят в готовност, за което има разходи", каза още Добрев. Добавката за зелена енергия пък отивала директно за ВЕИ проектите, а не в джобовете на НЕК или на електроразпределителните дружества. В графата "невъзстановяеми разходи" попадат инвестициите, направени в централите "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3".



ПАЗАРЛЪК

За високите сметки за ток се оказаха "виновни" и дългосрочните договори с ТЕЦ "AES Гълъбово" ("Марица-изток 1") и "Контур Глобал Марица-изток 3". Затова и ексшефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев заедно с Делян Добрев от месеци насам твърдяха, че НЕК ще започне преговори за намаляване на цената на тока по контрактите. "Цената, по която НЕК изкупува тока, произведен от двете централи, е за над 120 лв. на мегаватчас. За сравнение цената на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е около 62 лв. Договорите са били сключени за срок от 15 г., считано от датата на пускане на двете централи в експлоатация. Това означава, че ТЕЦ "AES Гълъбово" ще получава тази цена до 2027 г., а "Контур Глобал Марица-изток 3" - до 2024 г.", уточни Добрев.



Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив