03 Май 2024, 10:15 Днес (0) | Вчера (13)

Дефицитът скача на 2,7%

17 Юли 2014 09:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 юли 2014, 09:44

Дават още 225 млн. лв. на лечебните заведения и онкоболните

2,7% от БВП е дефицитът, който залегна в предложението на кабинета за актуализация на държавния бюджет, което бе утвърдено вчера. Той скача с 0,9 на сто спрямо сегашната рамка.

Дефицитът се увеличава със 725 млн. лв., а таванът на дълга се вдига с 3,4 млрд. лв., съобщи финансовият министър Петър Чобанов след заседанието на МС вчера. С 500 млн. лв. се намаляват приходите от ДДС от внос. В същото време НЗОК ще получи допълнителни 225 млн. лв. От сумата, с която ще бъде актуализиран бюджетът и на касата, 200 млн. лв. са предвидени за надлимитните харчове в болниците до края на годината, а 25 млн. лв. - за лечение на онкоболните.

"Осигуряваме надежден буфер за гарантиране финансовата стабилност на страната. Актуализацията цели гъвкавост и възможност служебното правителство да оперира нормално, когато няма работещ парламент. Бюджетът е разчетен за нормална политическа ситуация, а не за такава, в която има два пъти избори и ще се сменят 3 правителства”, коментира Чобанов. Според него е възможно държавният бюджет да се реализира и в сегашния си вид, като се ограничат разходите и се увеличат приходите. Чобанов смята, че ще бъде постигнато преизпълнение на приходите със 150 млн. лв. от осигуровки. Други 150 млн. лв. щели да бъдат икономисани от енергийни проекти, които нямало да бъдат реализирани. 

Ставало дума за постъпления от такса ВЕИ. Отделно, като се свиели разходите на министерствата, общият буфер щял да чукне 500 млн. лв.

Финансист №1 прогнозира по-добра събираемост през втората половина на годината, с която щяло да се навакса изоставането. Само през юли в хазната били влезли със 100 млн. лв. повече от очакваното. Освен това от публичната инвестиционна програма, с която се финансират общински проекти, били похарчени 50 млн. лв. Разходите за общинските проекти ще се увеличават, но с пари от програмата ще се плащат направени разходи по европроекти, които се очаква в края на годината да бъдат възстановени от ЕК, посочи Чобанов.

Неочакван обрат претърпя обаче по-късно вчера разглеждането на проектите за актуализация на държавния бюджет и на този на НЗОК от три комисии в НС – бюджетната, здравната и икономическата. След близо 3-часови дискусии, които се концентрираха около сметките на касата, соцдепутатът Жельо Бойчев обяви, че червените ще подкрепят предоставянето на допълнителни 225 млн. лв. на институцията, но не и актуализация на държавния бюджет, въпреки постигната договорка на "Дондуков” 2 в понеделник. Социалистите били учудени от предложените параметри от кабинета. 

По думите на Бойчев става въпрос за сериозно увеличаване на държавния дълг и на дефицита, както и на намаляването на приходите от ДДС, като в предложения проект за актуализация аргументите не били ясни. Депутатът предложи вариантът на МС да бъде разделен на два законопроекта, които да бъдат гласувани поотделно. Шефът на бюджетната комисия от ДПС Йордан Цонев обаче обясни, че няма как да се актуализира план-сметката на НЗОК без тази на държавата. 

Това доведе до остра реакция от страна на ГЕРБ. Цецка Цачева обяви, че със съпартийците й днес няма да влязат в пленарната зала. Ние няма какво да правим в пленарна зала, защото като първа и втора точка трябваше да се гласуват тези два законопроекта”, отсече Цачева.

Цонев от своя страна призова да се даде още един ден шанс, за да се изгладят разногласията между партиите. Той насрочи ново заседание на комисията за 14 часа днес.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив