16 Април 2024, 11:52 Днес (4) | Вчера (10)

До 340 лв. минимална заплата от октомври

20 Юни 2013 08:38 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 юни 2013, 08:41

Дават еднократно по 250 лв. на първолаците

Минималната работна заплата ще бъде увеличена до 340 лв. от началото на октомври. Това е една от спешните мерки, предложени от правителството на Пламен Орешарски, които депутатите одобриха вчера.

„Планираме да предложим в тристранния съвет това увеличение на минималната работна заплата, но за да бъде прието от работодателите, трябва да се подобрят условията за правене на бизнес още сега”, заяви в Народното събрание Орешарски. Затова той обеща борба с контрабандата и нелоялната конкуренция, бързо разплащане на държавата с бизнеса, отпускане на изгодни кредити за малките и средните предприятия, по-прозрачни процедури при получаването на обществени поръчки и т.н.

„Този месец ще започнем малко по-ускорено да възстановяваме ДДС-то на бизнеса. Или иначе казано, вече изпълняване един от ангажиментите си към бизнеса”, допълни финансовият министър Петър Чобанов.

Правителството няма да допусне ново увеличение на цената на тока, стана ясно още при представянето на мерките на Орешарски. За целта ще бъде променен моделът за ценообразуване, което ще понижи стойността на електроенергията с 5%. Това ще стане още в началото на следващия месец след законодателни промени, които трябва да бъдат направени преди края на юли.В мерките на правителството е записано и увеличаване на майчинските от 240 лв. на 310 лв. от юли чрез промяна на Закона за бюджета на ДОО, която се очаква да бъде гласувана на второ четене в пленарна зала днес.

Обещаното увеличаване на еднократната помощ за първокласници пък бе прието вчера на заседанието на Министерски съвет. Така около 45 хиляди деца, записани в държавно или общинско училище, ще получат по 250 лв. за първия учебен ден.

Парите ще се отпускат на семейства, отговарящи на условията за социално подпомагане. Без критерий за доход помощ ще получат децата с увреждания, с един жив родител или отглеждани от роднини, близки или приемни семейства.Финансовият министър Петър Чобанов съобщи също така, че пенсиите могат да бъдат увеличени отново  с 2,5% от юли 2014 г. след въвеждане на швейцарското правило за индексация. То гласи, че парите за старост растат с половината от инфлацията и половината от ръста на средния осигурителен доход за предходната година. „До края на годината доходите на възрастните хора не могат да бъдат увеличавани повече, тъй като това вече бе направено в началото на април”, обясни Чобанов.

Сред другите приети социални мерки са разширяване на кръга на лицата, които имат право на достъп до целеви помощи за отопление през зимата и разработването на пакет „Младежки инициативи” за насърчаване на заетостта. Всички спешни мерки трябва да бъдат реализирани до три месеца.

МЕРКИТЕ:

Увеличение на минималната заплата от октомври

Понижаване на цените на тока с 5% от август

Увеличаване на майчинските от 240 на 310 лв. от юли

Увеличаване на парите за първолаци от 150 на 250 лв.

Разширяване кръга на лицата с енергийни помощи от юли

Въвеждане на швейцарското правило за индексиране на пенсиите до октомври

Промени в Закона за обществените поръчки до края на октомври

Съставяне на график за разплащане с бизнеса до края на август

Осигуряване на финансов ресурс за малките предприятия до октомври

Изработването на нов Изборен кодекс до края на септември

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив