02 Юли 2024, 09:47 Днес (0) | Вчера (5)

Доброволци и дарители се изправиха срещу бедствието

23 Юни 2014 08:59 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 юни 2014, 09:01

Правителството не създаде национален кризисен щаб и не отблокира от Държавния резерв помощни средства

Гражданите се самоорганизираха и се втурнаха да помагат на пострадалите от потопа във Варна и Добрич. В квартал "Аспарухово" на доброволни начала през изминалите три дни работиха над 1000 младежи. Само за 24 часа чрез SMS на националния дарителски номер 17 777 бяха събрани над 600 хил. лв., а в цялата страна се организираха пунктове за събиране на помощи за пострадалите. Големи и малки фирми даряват храна, вода, лопати, ботуши, дрехи. Във Варна помагат и германски студенти от местния Медицински университет. Най-активен в организирането на доброволците е БЧК.

Вече трети ден отговорните при бедствия служби и комисии, издържани с парите на данъкоплатците, действат объркано. Активни в отстраняването на щетите бяха само пожарната и 257 военни, от тях 99 военни моряци и 83 курсанти от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". До снощи продължаваше издирването на две деца в "Аспарухово" - на 6 и 11 години. Засега официално жертвите са 11 във Варна и един загинал в Добрич.

Оказа се, че помощните материали свършват, а правителството не отблокира Държавния резерв. Има и недостиг на самосвали за извозването на калта, която се транспортира за рекултивация в местността Чайка, съобщиха от щаба на общината във Варна. Кметът на Добрич Детелина Николова отправи национален апел за предоставяне на храна, вода и помощни средства. Хората в бедстващите райони се надпреварват с времето, тъй като затоплянето и вятърът ще изсушат бързо калта и отстраняването й ще бъде по-трудно.

Правителството не намери за нужно да свика Съвета по сигурността, за да набележи мерки за бързо справяне с кризата. Управляващите не създадоха национален кризисен щаб, който да координира възстановяването, каквато беше практиката преди години. Справянето с кризата беше оставено на местните кризисни щабове.

Вътрешният министър Йовчев вчера не отговаряше на телефона си. Няма обяснение защо не заседава Съветът по сигурността към МС, защо не е създаден национален кризисен щаб и защо не е освободена част от Държавния резерв. Пред Би Ти Ви министър Йовчев заяви, че "организацията е перфектна. Но не забравяйте, че има случаи, в които природата е по-силна от хората. Това е факт и в по-организирани страни". От Министерския съвет обясниха, че в края на тази седмица ще заседава Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, чийто председател е вицепремиерът Йовчев. 

Бедственото положение в Добрич не е отменено. Вчера по искане на общината там са били изпратени допълнително 44 екипа с пожарникари от съседните областни центрове. Местните хора не бива да пият вода от чешмата. Заради опасността от скъсване на стената на язовир "Ботево" беше извършена и частична евакуация на жители на селата Ново Ботево и Ботево. 800 семейства са все още без ток. С помощта на БЧК вчера общината организира мобилни пунктове за раздаване на храна на пострадалите. Екипи на "Социално подпомагане" започнаха оценка на щетите, за да бъдат подпомогнати пострадалите с еднократна парична сума за неотложни битови нужди.

Пред "Сега" кметът на Добрич Детелина Николова благодари на екипите на пожарната, Гражданска защита и БЧК, без които "общината щеше да загине". Тя отрече, че наводнението в града е в резултат на изпусната вода от язовири. Николова обясни, че градът е в центъра на водосборен район от 330 кв. км. Затова р. Добричка не е могла да поеме придошлите води и е преляла. На моменти височината на водата е достигнала 8 метра, обясни тя. На въпрос каква подкрепа е получила от областния управител Недко Марчев, тя каза, че с него се е чула само два пъти. "Какво може да ми помогне той?!", запита Николова. 

Напрежението между кмета и областния управител пролича и в коментара на Недко Марчев. Той заяви, че положението не е толкова тежко, колкото общината го изкарва. "Много мерки са взети. Съвсем не значи, че положението става по-тежко. Обратното, положението е овладяно още вчера", коментира той. Марчев не даде обяснение наясно ли е от какво има нужда в общината и дали е поискал правителството да отблокира материали от Държавния резерв.

"Няма държава, тя отсъства със своите институции", коментира вчера бившият шеф на пожарната ген. Кирил Войнов. Той даде за пример перфектните действия на доброволците от БЧК, които работят организирано и професионално, и призова останалите институции да се учат от тях. Във Варна усилията са насочени към предотвратяване на нови наводнения. Подпочвените води по гористите склонове над "Аспарухово" са високи, стихията е образувала нови свлачища в квартала. "Те трябва бързо да бъдат обследвани, защото има къщи и под тях, и над тях. Написано е писмо до премиера с молба да бъдем подкрепени с експерти - геозащита и други структури", заяви кметът Иван Портних. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8270
GBP 2.4796 2.4887 2.3108
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив