04 Май 2024, 19:53 Днес (0) | Вчера (0)

Дончев видя в парите от ЕС временно решение на проблема с безработните

13 Декември 2012 08:17 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 декември 2012, 08:24

Министърът на еврофондовете иска държавата да работи като опитен боец, а не да е новобранец

Държавата трябва да намери трайно решение за хората без препитание, заяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев по време на конференция вчера. Той обясни, че в момента по различните европрограми се намира работа за маргинализирани групи, но целта е да се създадат по-стабилни възможности за препитание. "Субсидирана заетост с публично финансиране не е дълготрайна опция", заяви министърът. И добави, че трябва да се прави разлика между хранене и растеж на икономиката.

Данните от модела СИБИЛА, който измерва ефекта от еврофондовете, показват, че през м.г. европарите са довели до 1.5% по-висока стойност на БВП в сравнение със сценария, при който България не ползва подобни инжекции. Дончев обясни, че един от най-осезаемите ефекти е приносът им за увеличаването на заетостта. Към края на 2011 г. коефициентът на безработицата е с 1.7% по-нисък, а заетите са се увеличили с 2.6% спрямо сценария при липса на пари от ЕС, което означава над 100 хил. заети повече, обясни неотдавна той.

Въпреки че Дончев намира ефекта от европарите за заетостта за краткотраен, бизнесът разчита на европейските програми. Според проучване на търговско-промишлената палата, представено вчера, около една пета от компаниите смятат, че догодина ще има повече наети. "Положителните очаквания за заетостта на някои от фирмите се дължат основно на увеличените суми по програмите от ЕС, които се отпускат от социалното министерство. На база на тези стимули част от бизнеса може да увеличи броя на наетите", обясни шефът на палатата Цветан Симеонов. По думите му един от основните проблеми пред фирмите е липсата на квалифицирани служители, което е оставило 15 000 свободни места въпреки близо 400-те хиляди безработни у нас. "Това говори за две неща - или някои предпочитат да стоят на помощи, вместо да се трудят, или квалификацията на тези хора не съответства на изискванията и нуждите на бизнеса", каза още Симеонов.

По думите на Дончев кохезионната политика не бива да се свързва с благотворителност, а с начин България да постигне растеж. Затова и "всеки изстрел трябва да е в правилната цел", а не държавата да стиска спусъка като новобранец. "Нямаме недостиг на патрони. Искам със същото количество патрони да постигнем по-добър ефект, искам да стреляме като опитни бойци и всеки изстрел да означава поразена цел", каза Дончев. В момента по 7-те оперативни програма България може да използва 15.6 млрд. лв. Макар договарянето им да гони 100%, реално платените суми са около 32 на сто.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив