22 Май 2024, 07:24 Днес (0) | Вчера (4)

Държавата купува закъсал частен завод

21 Декември 2013 08:28 в. Труд по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 декември 2013, 08:33

Всички работници на Ремотекс, които нямат доходи освен заплатите, ще получат еднократна социална помощ от 325 лв.

Навръх Игнажден двама министри - икономическият Драгомир Стойнев и социалният Хасан Адемов, навестиха работниците от частното машиностроително предприятие "Ремотекс” (Раднево), които не са вземали заплати повече от 10 месеца. Според поверието на този ден какъвто е първият човек, който ти влезе вкъщи (полазник), така ще ти върви годината.

Стойнев обяви, че фирмата ще бъде изкупена от държавата в кратки срокове след 1 януари. "Вече се водят преговори за придобиване на "Ремотекс” от Българския енергиен холдинг. Разпоредил съм се те да приключат възможно най-бързо”, обяви Стойнев след среща със собственика на закъсалото предприятие Сабин Спахиев. "Хората трябва да бъдат спокойни, че ще има работа. Смятаме да модернизираме предприятието”, добави министърът.

Стойнев уточни, че все пак трябва да се изчака крайната цена, на която ще бъде сключена сделката, защото "Ремотекс” има огромни дългове. За да увери работниците, че борчовете няма да разколебаят инвестиционните намерения на правителството, Стойнев подчерта, че желанието и на премиера е държавата да придобие собствеността над целия завод. "Това предприятие е стратегическо и е необходимо за "Мини Марица-изток”, но това не означава, че държавата ще купува всяко едно предприятие, което е в затруднение”, каза Стойнев.

Според него ключовата роля на завода е гаранция, че ЕК няма да изтълкува сделката като непозволена държавна помощ. Думите на министъра накараха един от работниците да се провикне към него: "Вие сте полазникът на Игнажден.”

Социалният министър Хасан Адемов също развърза торбата с обещанията. Всички работници, които нямат доходи освен заплатите, ще получат еднократна социална помощ от 325 лв., обяви Адемов. Според него единици от общо 541 служители на "Ремотекс” няма да отговорят на условието и ще останат без подпомагане. Работниците ще трябва да подадат декларации за еднократната социална помощ в местната социална служба. Парите ще бъдат раздадени преди Коледа, увери Адемов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив