21 Май 2024, 19:22 Днес (4) | Вчера (11)

Държавата може да поеме смяната на старите асансьори

06 Януари 2015 09:09 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 януари 2015, 09:10

Около 30 хил. лв. струват новите съоръжения, но те не са част от програмата за саниране

Държавата и неправителствени организации обсъждат възможността подмяната на старите асансьори да се включи в обявената от правителството преди Коледа национална програма за саниране. Това стана ясно вчера на среща на експерти от Министерството на икономиката, Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН), Българската асансьорна асоциация (БАА) и Фондация "Асансьорна безопасност" (ФАБ).

Дали подмяната на съоръженията, които са стари и много опасни, ще бъде добавена в програмата за 1 милиард лева, засега обаче не е сигурно. Това е така, защото не са ясни точните параметри и новите условия за самото енергийно обновяване. Идеята за асансьорите тепърва ще се обсъжда с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което ще управлява фонда за привличане на ресурс от международни финансови институции за масовото саниране на стария жилищен фонд.

Силвана Любенова, директор на Дирекция "Техническа хармонизация и политика за потребителите" в Министерството на икономиката, съобщи, че от асансьорните асоциации още от миналата година водят разговор с МРРБ. Очакваме оттам последно да потвърдят дали в програмата задължително ще се включи и подмяната на асансьорите, допълни Любенова.

Според фирмите в бранша цената на едно ново съоръжение от масовия клас е около 30 хил. лв. Ако целта на обявената програма е само енергийна ефективност, едва ли асансьорите могат да се впишат като аргумент. Но ако се говори за цялостно обновяване, смяната на старите асансьори е задължителна. Досега в програмата по европейското финансиране асансьорите не бяха включени.

Вчера беше даден старт на кампания за подмяна на старите съоръжения по инициатива на НПО. Безвъзмездно ще бъде сменен асансьор на 36 години във вход "В" на бл. 64 на столичния кв. "Христо Смирненски" в район "Слатина". В панелния 8-етажен вход асансьорът се поддържа редовно от лицензирана фирма, но се налагало да се правят толкова ремонти, че било взето решение да се монтира изцяло ново съоръжение.

"Искаме да дадем старт, да покажем, че трябва да се инвестира в безопасността на хората", каза Никола Дзанков от поддържащата фирма, която поема подмяната за своя сметка. Идеята за инициативата е на една от пострадалите жени в падналия през 2010 г. асансьор в столичния "Майчин дом" - Емануела Фролошка от ФАБ. "Аз съм жертва на инцидент. Затова искам да няма нови почернени семейства и инвалидизирани хора", каза тя.

От 120 хиляди асансьора в страната 80 хиляди не отговарят на изискванията за безопасност, обяви шефът на БАА Валентин Маринков. Повечето съоръжения у нас са на възраст 30-40 години, затова и през последните години инцидентите зачестиха. През миналата година от ДАМТН са направени 3100 проверки, от които 400 по сигнали на граждани. От проверените асансьори голяма част са спрени. Най-много са те в София - около 50-60%, съобщи главният секретар на ДАМТН Валентин Чиликов. В Радомир пък са спрени от експлоатация всичките 5 проверени съоръжения. Не липсват и куриози като този в столичния кв. "Редута", където бил най-неподдържаният асансьор в държавата - шахтата винаги била пълна с вода. Или в Перник, където собственик на апартамент си прокарал водопровод също в шахтата. В Русе пък имало 7 фирми за поддръжка с общо 3 души персонал, назначен във всяка. Общи били и базата, и техниката за поддръжка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив