28 Март 2024, 22:52 Днес (11) | Вчера (12)

Държавата ще възстановява само 70% от ДДС на фирмените автомобили

15 Октомври 2015 08:54 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 октомври 2015, 08:54

Този режим обаче ще се прилага след разрешение от ЕС, дотогава ще важат временни правила

Да се възстановяват само 70% от ДДС за фирмени автомобили, самолети и яхти, които ще се ползват и за лични нужди. Това предлага Министерството на финансите в промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, внесени в парламента от Министерския съвет.

За предложената плоска удръжка от 30% от ДДС е нужно специално разрешение от ЕС. Докато то се получи, фирмите ще бъдат принудени да следват други временни правила с подаване на декларации и ежемесечно отчитане на дела за лично ползване. Така хиляди компании трябва да привеждат дейността си към сложен режим, който ще бъде променен след броени месеци.

Целта на промените е да се ограничат масовите злоупотреби с възстановяване на ДДС през фирмени покупки за лично ползване. Първоначалните текстове обаче предизвикаха сериозни критики заради ниския праг за деклариране пред НАП на тези активи - 700 лв., и заради идеята фирмите сами да изработват методика, по която да изчисляват какъв е делът за лично ползване. Затова бяха основно преработени. Сега става ясно, че държавата отново не е готова с предложение за трайно уреждане на проблема.

Както "Сега" писа, специалният режим за възстановяване на ДДС все пак ще важи само за два вида активи с ползвано право за възстановяване на ДДС - превозни средства с данъчна основа над 5000 лв. и недвижими имоти. Компаниите ще са длъжни да декларират пред НАП всички подобни активи, които се ползват и за лични, и за бизнес нужди. Не е ясно каква точно ще бъде методиката за определяне на дела за лично ползване, която временно ще се прилага. Тя трябва да се одобри със заповед на финансовия министър. При автомобилите като критерий може да се използват изминати километри, а при имотите - дни или площ за лично ползване.

В декларацията си пред НАП фирмата трябва да приспадне този процент от данъчната основа, върху която е ползвано правото за възстановяване на ДДС. Така върху тази част фирмите ще дължат данък, който ще се начислява ежемесечно, докато продължава смесеното ползване на актива. Този срок не може да бъде по-дълъг от 5 години за коли и 20 г. за имоти.

Режимът ще важи и за заварените случаи, като за тях е поставен краен срок за деклариране - 29 февруари 2016 г. Фирмите, които не подадат декларациите и бъдат хванати от данъчните, че ползват активите за лични нужди, ще дължат данъка на 100%.

При положително решение от ЕС при големите автомобили (от 6 до 8 места), яхтите и самолетите ще се прилага коренно различен режим. За тях държавата ще удържа твърд дял от 30% от ДДС-то и ще възстановява само 70%. Според експерти при този подход изискването за последващо деклариране и определяне на дял за лично ползване би отпаднало. Подобни практики съществуват в други европейски страни като Испания например, която удържа 50% от ДДС-то при покупки на превозни средства за смесено ползване. Как точно обаче ще се прилага този облекчен от гледна точка на администриране режим и дали би засегнал и вече закупени активи не е ясно, защото законодателството ще се нагажда впоследствие. Не е ясно и как ще се процедира с недвижимите имоти.



ДАНЪЧНИ ПРОМЕНИ

Кабинетът предлага промени и в други данъчни закони. С изменение в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс България ще прилага практиката на обратно начисляване на ДДС при зърнени и технически култури за максимално позволения срок - до 2018 г. В настоящите редакции това бе позволено до края на 2015 г. Обратното начисляване на ДДС се прилага за рискови стоки и ограничава злоупотребите с точене на данъка по веригата. С промени в Закона за корпоративното подоходно облагане се въвеждат нови правила за ползване на данъчни отстъпки от фирми, работещи в региони с висока безработица. В Закона за местните данъци и такси се предлага и облагане на земеделски имоти в рамките на населените места с имотен данък, когато не е било сменено предназначението им.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив