19 Април 2024, 06:40 Днес (0) | Вчера (11)

Държавата ще дава повече пари на големите болници

07 Юли 2015 08:45 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 юли 2015, 08:58

Симеон Дянков: Национализираният резерв на НЗОК е вече върнат

Големите болници следва да получават повече пари за спешност - и от МЗ, и от здравната каса, обяви здравният министър Петър Москов.

Правителството ще увеличава парите за спешност на големите болници, обеща Москов във Варна вчера. Това е целта на спешния пакет, който трябва да заработи от догодина и да покрива лечението на спешните случаи, независимо дали става въпрос за осигурени пациенти или не, допълни той. Министърът даде пример и с варненската болница "Света Анна", която ще получи от МЗ 200 000 лева за апаратура за спешното й отделение, което ще бъде ремонтирано. В големите градове вече има и частни болници с натоварени спешни отделения и вероятно те ще получават заплащане за спешност.

В момента държавата не дава финансиране на болниците си освен за апаратура. За спешния пакет пък доскоро се твърдеше, че всъщност ще покрива това, което сега се осигурява от "Спешна помощ", която е отделна структура и няма нищо общо с болниците.

Москов освен това каза, че се надява решенията на надзора на здравната каса да бъдат "ясно ориентирани към това големите структуроопределящи областни и университетски болници да получат допълнително финансиране" за това, че поемат и спешност. Според него за тях има пари в бюджета на касата и методологията на финансиране трябва да се промени така, че да се плаща повече на тези, които приемат спешни случаи.

Общинските болници обаче трябва да получават пари за апаратура от общините, припомни Петър Москов.

Министърът смята, че темата за приватизацията и привличането на частни капитали в болниците все още среща противоречиви мнения и има нужда от още дискусии. Според него обаче не е изключено въпросът отново да бъде поставен на дневен ред още в края на тази година.

В МЗ се прави правен анализ възможно ли е медицинските сестри да бъдат задължавани да работят няколко години у нас и едва след това да имат право да практикуват в чужбина. Ако анализът не покаже противоречия с европейското законодателство и директиви, не е изключено да се вземат такива мерки, обяви Москов.

Резервът на здравната каса, който беше национализиран през 2010 г., вече почти е върнат на НЗОК, смята бившият финансов министър в кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков. "Само тази последната година, 2014 г., здравната каса и въобще здравеопазването получи някъде около 600 млн. повече от първоначалния си бюджет. Миналата година получи около 500 млн. повече. През 2010 г. парите бяха изхарчени главно за пенсии, защото просто нямаше как да се покрият пенсиите. Междувременно обаче от 2011 г. до сега над 1.4 млрд. са дадени от държавния бюджет, допълнително, извън различните бюджети на здравната каса. С други думи, парите са върнати", смята той. Той поясни, че е било по-добре тогава парите да се вземат от НЗОК, а не като държавен дълг, защото лихвите били прекалено високи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив