20 Април 2024, 13:03 Днес (0) | Вчера (10)

Държавата ще спасява перничани с нова дарителска кампания

04 Септември 2012 00:50 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 септември 2012, 00:52

200 души остават без подслон през зимата, отчете министър Томислав Дончев

Две седмици след като премиерът Бойко Борисов спешно командирова министъра по еврофондовете Томислав Дончев в Перник, за да оправя хаоса с парите за възстановяване от земетресението от 22 май, стана ясно, че държавата ще спасява заплашените да останат без покрив през зимата чрез нова дарителска кампания. Дончев заяви пред БНТ, че възможностите на една такава инициатива не са изчерпани. Сумите от нея ще бъдат насочени към хората с неясен статут. Те не са най-тежко пострадалите, но са най-уязвимите, тъй като няма къде да живеят.

Става дума за около 200 души, които са под наем или са се самонастанили в старите миньорски блокчета. Проблемът с тези хора е, че нямат собственост и държавата няма как да ги обезщетява. Въпросните блокчета са на "Мини-Перник", но фирмата е в ликвидация. Сградите са в много лошо състояние, а след труса са опасни за живеене.

Обитателите им са предимно роми. По думите на Валентин Пешев от инициативния комитет за Перник държавата е изявила желание да продаде апартаментите на обитателите им, но е поискала непосилни за тях цени. За проблема е бил уведомен икономическият министър Делян Добрев, който е обещал да помогне, засега обаче резултат няма. "Ще изчакаме още няколко дни и ще поискаме нова среща с него", заяви Пешев.

Тъй като не може да обезщетява безимотните пострадали, държавата ще търси начин да ги настани някъде за през зимата. "Ще се търси вариант за кризисно настаняване, за три или четири месеца при определени условия, само за зимата", обясни Томислав Дончев. Преди няколко дни той определи този тип настаняване като хуманитарна операция. По думите му може да се построят сглобяеми къщи или пък да се преустрои държавна сграда, където да бъдат настанени.

Към момента кабинетът е инвестирал около 15 млн. във възстановяването на Пернишко, Радомирско и Софийско, заяви Дончев. Тези пари обаче не са достатъчни и най-вероятно междуведомствената комисия за подпомагане към Министерския съвет ще отпусне още средства. Според сметките на Дончев са нужни поне още 5 млн. лв., за да се покрият най-належащите нужди.

Към момента е създадена организация за нормално започване на учебната година в Перник. Остават обаче множеството леко пострадали частни сгради. Според Дончев тези щети би трябвало да са грижа на собствениците, но държавата все пак ще им помага.

Той заяви, че вече са наети 120 души по ОП "Развитие на човешките ресурси", които ще помагат при ремонтите. Министърът призова и доброволци да включат. "Държавата няма ангажимент да обезщетява или да подпомага частния собственик, но понеже става дума за беден край и хората са в много тежка ситуация, от морална и всякаква гледна точка помощ трябва да се окаже", заяви той.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив