23 Април 2024, 08:33 Днес (0) | Вчера (13)

Държавните фирми ще пълнят 61% от фонда за енергийна сигурност

10 Юли 2015 08:54 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 юли 2015, 08:57

Оранжерии отоплявали зарзавата в жегата, за да произвеждат ток

Държавната енергетика ще осигурява 60,6 на сто от приходите в новия фонд "Сигурност на електроенергийната система”. Това стана ясно от данните, предоставени вчера от шефа на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той участва в заседанието на двете ресорни комисии в НС – по енергетиката и за наблюдение на КЕВР. Малко преди това те одобриха поредните промени в енергийните закони, които целят още икономии в енергийния сектор. Една от тях е налагането на 5% вноска върху ежемесечните приходи на всички производители на електрическа енергия.

Прогнозата на регулатора е, че за година от тази вноска във фонда ще постъпят общо 211 млн. лв. 128 млн. лв. от тях се падат на държавните енергийни фирми. По-конкретно АЕЦ "Козлодуй” ще внесе 40 млн. лв., а малко над 25 млн. лв. ще дойдат от ТЕЦ "Марица-изток 2”. Останалите 63 млн. лв. ще са за сметка на НЕК, като от тях 52 млн. лв. са вноската на двете американски централи - ТЕЦ "AES Гълъбово” и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3”. Още 11-12 млн. лв. НЕК ще внесе като производител на ток от собствените си ВЕЦ. НЕК ще плаща вноската на двете централи, защото в договорите с тях от 2001 г. е записано, че това ще се случва при всеки наложен им непредвиден разход.

Делът на ВЕИ централите в пълненето на новия фонд е 23 на сто, като за година от тях ще дойдат 48,6 млн. лв. От когенерациите пък ще постъпят около 26 млн. лв., или малко над 12 на сто.

Иван Иванов не се ангажира дали КЕВР ще признае вноската от 5% в тарифите им, а от там и в крайната цена. Според зам.-министъра на енергетиката Николай Николов тези 5% ще се признават за данъчни цели, а не за целите на регулаторната рамка. Според него тази вноска не следва да се отрази на цената

Освен въпросните 211 млн. лв. допълнително приходи, в решението на регулатора от 1 август със сигурност ще бъдат отчетени още 80 млн. лв. Те идват от промените в закона, които касаят ВЕИ централите. 55 млн. лв. ще е икономията от това, че НЕК няма да им изкупува енергията за собствени нужди, а 25 млн. лв. – от по-ниската цена, по която ще се изкупува тока, произведен над определените часове работа на ВЕИ.

Иванов каза, че не може да се ангажира какви икономии ще се получат от проверките на ВЕИ-тата от Агенцията за държавна финансова инспекция. Той обърна внимание още, че наредбата за намаляване на тежестта на зеления ток върху индустрията не е готова окончателно. Ако тя предвиди много облекчения обаче, НЕК пак може да натрупа дефицит, предупреди Иванов.

По време на обсъждането на законовите промени Валери Симеонов от Патриотичния фронт съобщи, че в момента има оранжерии, които продават ток от когенерациите си на НЕК. "Кой отоплява оранжерии на 40-градусова жега”, попита той. Според него при ВЕИ централите пък има случаи на незаконно надвзети за една година 33 млн. лв.

както и на такива, при които ВЕИ плаща на един от собствениците си за консултантски услуги. Затова според него протестите на ВЕИ, че това са ретроактивни мерки спрямо тях, са несъстоятелни. От Патрио-тичния фронт обявиха, че подкрепят предложените от ГЕРБ мерки. От ДПС казаха, че няма да ги подкрепят. Въпреки това от ДПС са "за” създаването на фонда, но депутатът Рамадан Аталай предложи вноската да е диференциарана - от 1% за ТЕЦ и ВЕЦ до 8-25% за ВЕИ. БСП декларираха, че ще се въздържат при приемането на новите текстове. Рефор-маторският блок ги подкрепя под условие - ако разходите в държавната енергетика станат публично. Представителите на бизнес организациите отново изразиха подкрепата си, но смятат, че в енергетиката има още резерви.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив