19 Април 2024, 20:03 Днес (10) | Вчера (11)

ЕК съветва България да договори със съседите бартер на ток срещу газ

17 Октомври 2014 09:11 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 октомври 2014, 09:12

Комисията съобщава, че при енергийна криза ще допусне краткосрочно изключение за отваряне на ТЕЦ "Варна", която сега не работи

България най-силно би пострадала при спиране на газовите доставки от Русия. Това сочи доклад на Европейската комисия. Той се базира на стрес тест, проведен от екипа на еврокомисаря Гюнтер Йотингер.Тестът е направен с допускане, че Москва може да спре доставките за Европа за 6 месеца. В групата на най-зависимите от руския газ попадат още Финландия и Естония и в по-малка степен Румъния. Вчера обаче руският президент Владимир Путин увери, че "Руският газ ще стигне за цяла Европа през предстоящата зима".

Според стрес теста на Брюксел, ако Русия спре газовото кранче, страната ни би се изправила пред 40% недостиг. Тази прогноза е направена с уговорката, че България ще може да внася от Гърция част от недостигащото й синьо гориво. Според анализа на ЕК около 3 млн. куб. метра дневно могат да идват от Гърция, а България от своя страна може да подава на съседката си повече ток.

ЕК препоръчва на България да подпише с Гърция и Турция споразумения "ток срещу природен газ" при извънредни ситуации. Брюксел смята, че страната ни трябва да си осигури доставки на втечнен газ при спиране на тръбопроводния. Сред препоръките е завършването на връзката с румънската газопреносна система, както и осигуряването на трасе за газови доставки към Македония.

Комисията съобщава, че при енергийна криза ще допусне краткосрочно изключение за отваряне на ТЕЦ "Варна", която сега не работи заради липсата на сероочистващи инсталации и поради разногласия за цените с държавния регулатор.


ВРЪЗКИ

ЕК подчертава, че е много важно страните от ЕС да подсигурят нормално протичане на синьо гориво през интерконекторите. Комисията критикува България, че не си е взела поуки от кризата през 2009 г. и че все още няма работещи газови връзки с Румъния, Гърция и Сърбия. В стрес теста се посочва, че ако България не може да внася от съседите си, недостигът й на природен газ ще нарасне до 61%. Това означава не само тежки загуби за предприятията, но и студена зима за хората, които ползват газово отопление.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив