14 Май 2024, 09:38 Днес (1) | Вчера (12)

Евакуирано село „настръхна“ от мародери

03 Февруари 2015 08:58 в. Новинар по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 февруари 2015, 00:21

Затворници ще помагат за разчистването на пострадали райони

Наводнените домове на евакуираните заради потопа могат да останат напълно опустошени не само заради стихията.

Нагли апаши вече оглеждат имотите и какво биха могли да си присвоят от тях. Хората от варненското село Бозвелийско са уплашени, че мародери вилнеят из домовете и имотите им, съобщи Дарик. Според местните обирджии вече са хвърлили око на домовете на някои от евакуираните жители.

От областната полиция обясниха за "Новинар", че няма нито един подаден сигнал за подобно престъпление. По непотвърдена информация потърпевшите собственици все още не са стигнали до подаване на сигнали, натоварени с грижите по собственото си спасяване.

От полицията обясниха, че в района са били изпратени екипи на полицията и жандармерията, които да пазят къщите. Това потвърди и областният управител на Варна Стоян Пасев.

Кметът на селото Живко Панев също коментира, че няма официално регистрирани кражби, но превантивно са поискали охрана, защото електричеството е било прекъснато и крадците може да се възползват от тъмнината и липсата на хора в Бозвелийско.

Част от евакуираните жители вече са се завърнали в домовете си и това е сериозна пречка за мародерите.

От полицията обясниха, че наглеците редовно се възползват от нещастието на хората, без да им мигне окото. Къщите и магазините често били нападани навсякъде, където е удобно за мародерите. Затова от областната дирекция на МВР обещаха, че ще има засилена полицейска охрана, докато всички собственици не се завърнат по домовете си.

Като цяло обстановката във Варненско се нормализира, но остава в сила бедственото положение в общините Дългопол, Аврен, Провадия и Аксаково. В неделя язовир "Камчия" е преливал със скорост 250 кубически метра в секунда. Усложнена остава обстановката в Кърджали, в Смолян и в Тополовград бедственото положение остана в сила и вчера.

В същото време пък от правосъдното министерство заявиха, че затворниците в наводнените райони са в готовност да се включат в акциите по възстановяване на щетите. Началниците на затворите във Варна и в Бургас вече са се свързали с кризисните щабове и са заявили готовност за включване в акциите на лишените от свобода.

Ситуацията се нормализира

Състоянието в страната леко започва да се нормализира, но предвид интензивните валежи продължават да бъдат високи нивата в повечето речни басейни. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от БНР. 

"Основният проблем беше предизвикан от интензивните валежи в източната част на страната и в Родопския район. Продължават да бъдат високи нивата по поречието на реките Марица, Арда и Тунджа”, обясни тя. 

И допълни, че в понеделник са прелели Камчия, Ясна поляна, Мандра в Черноморския район, в Източнобеломорския район – Асеновец, Кърджали, Студен кладенец, Ивайловград, в Дунавския – Среченска бара и Йовковци, в Западнобеломорския – Студена, Дяково и Пчелин.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив