14 Май 2024, 15:02 Днес (8) | Вчера (12)

Електронна винетка от 2018 г. спира лепенето на стикери

18 Февруари 2016 09:08 в. 24 часа по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 февруари 2016, 09:12

инистър Павлова обяви, че за толсистемата у нас ще се изработва софтуер специално за нуждите на България

С въвеждането на толсистемата, което се предвижда да стане от 2018 г., влизат в сила и електронните винетки.
От този момент вече няма да се лепят стикери по леките коли. Това заяви пред "24 часа” министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Идеята е камерите на пътната агенция да заснемат номера на леката кола и автоматично ще го проверяват в системата. Тя пък ще отчита дали за пътуването е платено - със седмична, месечна или годишна винетка.

Рамки на централните пътни артерии, на входа и на изхода на държавата и мобилни екипи по важните пътища, които ще заснемат номера на камиона, ще проверяват дали е платено преминаването и на място ще глобяват.

Така пък ще изглежда толсистемата за тежкотоварните автомобили.

Няма да обрамчваме магистралите и пътищата с рамки, казва министър Павлова. В пет държави от ЕС са въвели точно тази система за таксуване по пътищата, така е в Германия, Словения и Унгария.

На входа и на изхода на държавата и по централните направления ще бъдат монтирани 100 или 200 рамки, колко да са ще каже фирмата, която ще изгражда толсистемата. Ще има също 80 или 100 мобилни екипа, в тях ще са служители на пътната агенция, на КАТ и на ДАИ, обяснява министърката. Те ще проверяват дали таксата е платена.

Междуведомствената работна група вече изготвя тръжната документация за избор на изпълнител на толсистемата, готви и техническо задание за нея. Третият важен елемент е изготвянето на анализ на пътната инфраструктура - кои са пътищата, по които върви тежкотоварният трафик, които трябва да влязат в толсистемата, дали и кои третокласни шосета да са платени. Министър Павлова казва, че анализът ще бъде приключен до края на март.

Готвят се и изисквания към софтуера на системата. Насочили са се към изработване на софтуер специално за нуждите на България. Няма да се купува готова система.

"Виждам платени негативни статии, публикании срещу държавата и пътната агенция, в които се правят опити за внушения. Защото не вземаме готовата система на фирма Х, на фирма У - всички мастити компании имат такава система и всеки иска да вземем неговата. Да му платим ноу - хау и лиценз и след това да продължим да плащаме. Но ние не искаме да се обвързваме, за да не бъдем обвинени, че сме се договорили "Това не е някаква космическа наука, това е една камера, която събира данни и на база на тях ние да събираме приходи или да глобяваме, заявява Павлова.

Тя се надява на 1 януари 2018 г. толсистемата да е готова. През настоящата година се обявява търгът, намерението е най-късно до края ѝ да е подписан договор. Обикновено разработването и внедряването на системата отнемало година.

Премиерът Бойко Борисов ни е възложил още по-амбициозна задача - за разширяването на проекта ни за толсистемата, казва Павлова.

Същността е навързването в едно на толсистемата с нейните софтуер, хардуер, камери, рамки, датчици, таблети и т.н. със системите на КАТ, митниците и НАП.

В един информационен център да се събират данните

Една част от тях ще служат на нас - да броим трафика и да го таксуваме. Друга част от информационния поток ще отива в пътната полиция за контрол на превозните средства и на скоростта, това ще е следващата стъпка, обяснява Павлова. Така че камерите на пътната агенция ще се ползват и от КАТ. Трета част от данните ще се ползват от митниците за контрол на превозното средство, тонажа, съдържанието, а четвърта част - в НАП.

Няма смисъл ние да градим система, МВР да слага рамки и камери и митниците да си правят трета информационна система.

Третата фаза е изграждане на оптичната мрежа на държавата

Бъдещата агенция за електронно управление трябва да доизгради оптиката в цялата държава. В момента трябва да разчитаме на GPS, а където няма, на GPRS, връзката на мобилните оператори. Когато се изгради оптичната мрежа на държавата, ще ползваме нея, казва Павлова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив