25 Април 2024, 15:14 Днес (11) | Вчера (12)

Енергийната система се оказа пред срив

04 Март 2013 08:41 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 март 2013, 08:45

От НЕК и ЕСО успокояват, че спирането на тецове няма да доведе до скок в цената на тока

Електроенергийната система на България е в драматично тежко състояние, стана ясно вчера. По обяд Митю Христозов от Централното диспечерско управление обяви, че системата е пред неуправляемост - рекордно ниското потребление в страната, замрелият износ и бумът на вятърни и слънчеви централи наложили изключване на тецове. Според него в момента само АЕЦ "Козлодуй" и слънчевите централи били достатъчни да осигуряват необходимия ток. Никога не е имало толкова много слънчеви и вятърни централи и затова по думите на Христозов системата била "пред неуправляемост". В следващите часове заваляха пояснения, че случващото се било нормално и нямало нищо притеснително в спирането на мощности.

"На всички сме казали да намалят производството, защото няма потребление в България, няма и износ, а има много вятърни и слънчеви централи. В момента всичко е на минимален товар. Разпореждането е за това, че няма кой да им потребява произвежданата енергия. Не само "Марица-изток 2", а и "Марица-изток 3", "Марица-изток 1", ТЕЦ "Варна" е спрян изцяло, "Димитровград" е спрян изцяло, "Бобов дол" е на минимален товар. Всички, без "Козлодуй" и слънчевите централи", обясни пред "Дарик" Митю Христозов, който от години е главен енергиен диспечер на републиката.

Христозов отказа да коментира как тази критична ситуация ще се отрази на сметките за ток. Елелектроенергията от ТЕЦ "Марица-изток 2", чието производство също е ограничено, е сред най-евтините в страната. По-късно от НЕК обясниха, че квотата на държавната централа "Марица-изток 2" за регулирания пазар си остава същата, но в рамките на свитото потребление. Принудителното спиране на мощности обаче си остава лоша новина - и за тази, и за другите централи, защото няма как да не се отрази на приходите и на финансовите им резултати.

В ранния следобед Електроенергийният системен оператор (ЕСО) официално съобщи, че е разпоредил спиране на: блокове 3, 4 и 5 в ТЕЦ "Марица-изток 2", II блок в ТЕЦ "Марица-изток 1", два от четирите блока на ТЕЦ "Марица-изток 3". ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Димитровград" също не са включени в системата. "Спирането се налага заради изключително ниския износ, който през последните дни се движи в рамките на 160 мегавата при капацитет на мрежата от 1300 мегавата, както и заради свитото вътрешно потребление от 3600 мегавата през деня и 3300 мегавата през нощта, с цел осигуряване на баланса и сигурността на електроенергийната система на страната", поясниха от пресцентъра на ЕСО. Според съобщението тези месеци винаги са критични за системата, тъй като язовирите са пълни, а потреблението е ниско, като тази година в допълнение има и голямо производство на електроенергия от ВЕИ - средното производство само от соларни мощности на 3 март било в рамките на 750 мегавата.

Оператор на системата е ЕСО и ЕСО преценява от коя централа какво количество енергия да се използва в даден момент, допълниха от НЕК. "Ограничението на производство е направено, защото няма товар в България в момента и е намален износът през неделния ден", посочи пред агенция "Фокус" изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов. Той обясни още, че заради сравнително топлото време хората използват по-малко електричество и се спират блокове, защото излишният ток няма как да се складира. Според Йотов това се е случвало и преди - например в деня след Великден винаги имало спад в потреблението. "Минимум може много лесно да бъде забелязан и в неделни пролетни дни, и в неделни есенни дни, когато не се ползва отопление или климатици за охлаждане," увери Иван Йотов. И допълни, че "това е нещо рутинно, което се прави от техническа гледна точка за запазване сигурността на системата, по всяка вероятност активирането на блоковете ще започне още в понеделник."

Временното спиране на мощностите няма да се отрази на цената на тока, тъй като те са част от микса, който ДКЕВР определя, уверяват от ЕСО.


НЕИЗВЕСТНИ

В петък ДКЕВР пусна проекта си за нови, по-ниски цени за битовите абонати, а вечерта го коригира. Засега ДКЕВР предлага средно цените да паднат със 7.17% за абонатите на ЧЕЗ, със 7.28% за клиентите на ЕВН и с 6.22% - за "Енерго-Про". Но може да настъпят още промени, защото предстоят две обсъждания. На 4 март регулаторът е насрочил открито заседание за обсъждане на тарифите. До обяд на 5 март ДКЕВР ще приема становища, а часове по-късно трябва да приеме на закрито заседание новите тарифи, така че да влязат в сила още същия ден. Тези експресни срокове станаха възможни, след като миналата седмица депутатите промениха Закона за енергетиката.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив