29 Септември 2024, 09:21 Днес (0) | Вчера (0)

Енергийните дружества не са местили парите си

02 Юли 2014 08:50 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 юли 2014, 08:55

Обсъждат след 2 седмици дали да има затвор за финансови слухове

Държавните дружества от системата на Министерството на икономиката и енергетиката не са премествали депозити през последните две седмици. Това заяви ведомството на Драгомир Стойнев вчера.

"Ако е вярно, че в пика на кризата, вместо да подпрат с държавни пари проблемните банки, Орешарски, Чобанов и Стойнев са теглили от тях държавни пари, които според думите на Бареков са 70 млн. лева, то незабавно трябва да започне разследване срещу тях за това кой им е наредил това нещо", заяви преди това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред агенция ПИК.Всички решения на Министерството на икономиката и енергетиката в последните две седмици категорично са подкрепяли стабилността на банковата система, контрира ведомството на Драгомир Стойнев. И призова политиците за разумно отношение.

"С непремерени коментари и чрез разпространяването на неистини се провокира и поддържа нестабилност, която е изключително вредна за банките, обществото и държавата", посочи още икономическото министерство. То обясни, че обичайните дейности на държавните дружества в икономиката и в групата на БЕХ ЕАД в енергетиката се извършват чрез използването на разплащателни сметки и салдата по тях се променят всеки ден. Промяната в даденото салдо за период от няколко дни представлява единствено разплащане с контрагенти, заявиха от МИЕ. И подчертаха: "Стриктно се спазват и изискванията за деконцентрация, приети с постановление на Министерския съвет, според които паричните средства на всяко дружество са разпределени в поне 4 банки".

Държавни фирми не са теглили средства от Корпоративна търговска банка (КТБ), обяви и шефът на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев пред БНР. "На консултациите при президента беше докладвано дали държавните фирми са теглили средства от КТБ. Управителят и подуправителят на БНБ казаха, че това не е факт", подчерта Цонев. Повод бе коментар на Божидар Данев от БСК, който поиска да се изясни кой е теглил парите от банките в деня Х. "Няма такова теглене извън лимита от 25% за средствата, които държавните фирми могат да държат в една банка", увери Цонев. Вече е започнала проверка за теглене на пари от частни фирми, каза още депутатът. Според него поправките в Наказателния кодекс, които предвиждат затвор за слухове срещу банките, ще могат да се гледат в парламента най-рано след 2 седмици.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив