19 Април 2024, 15:48 Днес (9) | Вчера (11)

Енергийното министерство отговори на протестите за тока с обещание за компенсации

12 Септември 2015 08:55 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 септември 2015, 00:04

Членовете на КНСБ също ще излязат на улицата заради скъпата енергия за фирмите

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обеща за пореден път вчера компенсации за фирмите заради резкия скок на цената на тока за тях от 1 август. Това трябва да стане с приемането на специална наредба, която в момента се съгласува с Брюксел. Причината е, че компенсациите могат да бъдат приети като нерегламентирана държавна помощ. Кога евентуално наредбата би влязла в сила засега не е ясно.

Министър Петкова обясни размяната на писма с Брюксел като "пренотификация". От министерството коментираха опасенията, че Брюксел е върнал текстовете с аргумента, че те се съгласували още в процеса на писането им, за да не се губи време.

Според енергийния министър правителството е изпълнило приоритетите, които са били поети по време на разговорите през летните месеци. В четвъртък четирите национално представени работодателски организации - БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ, поискаха връщане на старите цени на тока за фирмите и пътна карта за реформи в сектора. Бизнесът поиска оставката на шефа на регулатора Иван Иванов, осъди липсата на мерки в защита на предприемачите и настоя за международен одит в енергетиката.

Петкова не коментира исканията на фирмите по същество. Единствено обясни, че в момента тече процедура по одобрение на наредбата за облекчаване на енергоемката индустрия. Идеята е чрез нея големите консуматори на ток да бъдат подпомогнати в разходите им за скъпия зелен ток. В зависимост от своя разход на енергия те ще получат намаление от т.нар. зелена компонента в цената на такса "задължение към обществото". Самата такса пък бе увеличена с над 100% от август, което предизвика серия от протести на хиляди работници и предприятия.

Теменужка Петкова успокои, че няма опасност от режим на тока, свързана с липсата на пари, с които НЕК да се разплати с американските тецове в Маришкия басейн. Електрическата компания дължи около 900 млн. лв. на "Марица-изток" 1 и 3, заради което принципалът й - Българският енергиен холдинг, обяви поръчка за мостови заем и последващо издаване на облигации за 650 млн. евро. Парите ще бъдат дадени на НЕК, за да изчисти борчовете си и в замяна на това да получи по-ниска цена на тока, който изкупува задължително от централите. "Обявите за набиране на синдикиран заем или облигационна емисия са публикувани и в Официалния вестник на ЕС", допълни Петкова.

 

Опасенията за режим на тока идват заради забавените плащания на самите тецове към мините. Ако "Марица-изток" 1 и 3 не плащат на мини "Марица-изток", то те ще нарушат доставките си на въглища към производителите. "Мините са достатъчно отговорно държавно дружество и изпълняват безусловно своите ангажименти. Те са доказали, че са национално отговорна компания, така че да осигурим енергийната сигурност на страната", заяви Петкова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив