25 Април 2024, 12:13 Днес (5) | Вчера (12)

Жалбите по обществени поръчки ще се таксуват от 1000 до 5000 лева

07 Март 2016 08:48 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 март 2016, 08:51

Новата тарифа е лоша новина за малките фирми и реверанс към едрите играчи

Правителството пусна за обществено обсъждане проект на нова тарифа за таксите, които се събират при обжалване на обществените поръчки. В документа се предвижда фирмите да плащат между 1000 и 5000 лева за оплакване до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Отделно, ако решат да продължат оспорването в съда, това ще им струва от 500 до 2500 лева.

Таксите са на три "етажа" - според големината на поръчката. Ако прогнозната стойност, обявена от възложителя, е до 1 млн. лева, жалбата пред КЗК ще струва 1000 лева. При стойност на заданието до 5 млн. лева таксата ще е 3000 лв., а за всички по-едри поръчки - 5000 лева. За оспорване на следваща инстанция - във Върховния административен съд, фирмите ще дължат 50% от размера на таксите, предложени за оплакване пред КЗК.

Тази тарифа трябва да заработи от 16 април, когато ще влезе в сила новият Закон за обществените поръчки. Действащата в момента тарифа, която бе приета през юли 2014 г. в последните дни на кабинета "Орешарски", бе посрещната на нож от бизнеса, защото въведе пропорционално определяне на таксите - 2% от прогнозната стойност на обществената поръчка, но не по-малко от 850 лева и не повече от 15 000 лв. На фона на тези числа излиза, че бъдещата тарифа ще оскъпи обжалването на най-дребните поръчки, в които могат да участват и по-малки фирми, и обратно, при най-едрите търгове тежестта на оспорването ще намалее с две трети.

На практика в рамките на по-малко от три години в България правото на бизнеса да оспорва процедури, в които се харчат обществени пари, драстично и неотклонно поскъпва. До юли 2014 г. таксите бяха 850 лева за по-малките поръчки и 1700 лева за по-големите. Оправданието на управляващите е, че таксите не бива да са ниски, защото тогава фирмите ще се жалват за щяло и нещяло и КЗК и съдът няма да смогват да разглеждат жалбите.

Позицията на бизнеса е на другия полюс - тъй като процедурите прекалено често са непрозрачни, с условия, които силно стесняват кръга на участници, а решенията на тръжните комисии фаворизират определени кандидати, оспорването трябва да е евтино, за да не възпира фирмите да си търсят правата. Показателно е, че по данни на Агенцията за държавна финансова инспекция за последните години в над половината обществени поръчки в България има нарушения.

ТЕМИДА РЕШИ

Дни преди правителството "Борисов" да предложи нова тарифа за таксите, Върховният касационен съд се произнесе, че тарифата "Орешарски" е незаконна. Делото във ВАС бе заведено още през 2014 г. от фондация "Право и интернет", "Идеин" и "Фиеста травел" - участници в поръчка за антикорупционно обучение на чиновници. Техният консорциум бил класиран на второ място и те обжалвали решението в КЗК, като внесли такса от 850 лева. Но междувременно кабинетът "Орешарски" приел новата тарифа и комисията им поискала 5666 лева, за да разгледа казуса им. Тогава трите организации завели дело срещу тарифата.

Решението на съда идва с огромно закъснение. Делото бе образувано през октомври 2014 г. През юни 2015 г. тричленен съвет на ВАС се произнесе, че тарифата е незаконна. Правителството е оспорвало това решение на по-горна инстанция и едва на 29 февруари т.г. петчленка на ВАС потвърди, че определянето на таксата "обжалване" като процент от стойността на поръчката противоречи на конституцията. В основния закон пише, че таксите трябва да съответстват на разходите на органа по обжалването, а не да се превръщат в данък.

"Таксите не са обосновани нито с реално увеличение на себестойността на предоставяните услуги, нито с реално увеличение на доходите на гражданите и юридическите лица. Цената на услугата безспорно има влияние върху нейната достъпност. Повишаването на дължимите такси води до ограничаване на конституционно гарантираните права на гражданите за достъп до правосъдие", се казва в решението на съда, което е окончателно. В него се посочва, че Министерският съвет трябва да плати на консорциума, завел делото, 3600 лева за съдебните разноски.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив