12 Май 2024, 20:32 Днес (0) | Вчера (0)

Заводът на София 95% готов, возят първите отпадъци през септември

22 Юли 2015 09:06 в. 24 часа по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 юли 2015, 09:10

Нова централа сваля цената на парното до 3 години

Заводът за механично-биологично третиране на отпадъци на София е готов 95%. В началото на септември фабриката ще започне да преработва първите 1000 т боклук, научи "24 часа”.

Цялото оборудване вече е доставено и монтирано. Правят се студени проби на машините, а преди дни беше пусната подстанцията, която захранва обекта.

Изпълнителите спазват графика. Въвеждането в експлоатация на завода ще продължи между 3 и 6 месеца, като ще се натоварва поетапно, обясни шефът на общинското предприятие за третиране на отпадъци Николай Савов.

Нает е и част от персонала, който ще работи в завода. Служителите в момента преминават през обучение при изпълнителите на обекта – гръцкия консорциум "Актор - Хелектор”. На площадката в местността Садината текат довършителни работи.

Заводът ще преработва по 410 000 т отпадъци годишно. На ден ще се обслужват по 40 камиона. Още с влизането в обекта камионът ще минава през кантар, който ще подава данни в приемната сграда. В нея отпадъците ще се изсипват в 2 бункера. Кранове ще ги поставят върху движещи се подове, които ще отвеждат боклука към зоната за механично разделяне. Приемната зона има система за обезмирисяване и обезпрашаване, така че в нея няма да мирише неприятно. Постъпилият за механично разделяне отпадък ще минава през магнити, които ще отделят черните метали. Останалият боклук ще се разделя на рециклируеми материали – хартия и пластмаса, на фракция за биологично сушене и за компостиране. Пресяването се прави от 4 барабанни сита. Фракцията над 200 мм, която излиза от ситата, ще отива за ръчно сортиране, а по-малката - в сградата за биологично сушене. В нея има 26 клетки. След като престои там и отпадъкът се изсуши благодарение на аеробни процеси, той ще отива в сградата за производство на RDF гориво. Там ще се извличат черните и цветните метали, стъкло и инертни материали.

Произведеното гориво може да се ползва от циментовите заводи и от "Топлофикация–София”. Общината вече подготвя проект за инсталация в столичното парно, която да ползва произведеното от отпадъци гориво и така да намали с 11% нуждите от природен газ.

Според плановете от боклук годишно ще се произвеждат 154 000 т гориво. Докато инсталацията заработи, то ще се продава на циментовите заводи. Благодарение на специални машини то може да се пакетира под формата на пелети или на бали. С тях ще се пестят средства от транспортни разходи, докато заработи бъдещата инсталация в "Топлофикация–София”. Тировете пък ще се пълнят автоматично през съоръжения от тавана. Предвидено е на по-късен етап, ако общината реши да се изгради жп връзка с линията, която минава на метри от съоръженията и
влаковете да влизат направо в сградата, в която ще се товари горивото. Освен на гориво и пелети софийският боклук ще става и на подобен на компост материал, който се използва за рекултивация на стари депа.

Капацитетът за производство на такъв материал на съоръжението е минимум 360 т годишно. От отпадъците ще се произвеждат и рециклируеми материали. Едва  под 5% от постъпилия боклук ще отива в депо.

Заводът е част от големия проект за управление на отпадъците за 360 млн. лв., който се финансира от Оперативна програма "Околна среда”. 256 млн. лв. от тях са безвъзмездни европейски средства. Първата част на проекта – депо за неопасни отпадъци и компостиращи инсталации, работи от 2014 г.

Нова централа сваля цената на парното до 3 години

След 3 г. 30% от столичани ще се топлят през зимата с гориво от боклук, а през лятото то ще осигурява цялото количество топла вода за центъра. Това са част от ефектите, които ще осигури изграждането на инсталация за оползотворяване на произведеното от завода за отпадъци RDF гориво в "Топлофикация – София”.

Съоръжението ще намали с 11% нуждите на столичното парно от природен газ, което пък ще свали цената за всички потребители. То ще се намира в ТЕЦ "София” и ще струва 130 млн. евро. Проектът ще се финансира по новата Оперативна програма "Околна среда”.

Първият етап на проекта - за избор на консултант, технология и идеен проект, беше финансиран с 1,5 млн. евро от фонд "Козлодуй”. За консултант на проекта е избрана датската компания Ramboll. Тя има опит в изграждането на над 70 съоръжения в Европа, Азия и САЩ. Съоръжението ще спазва всички еконорми, а емисиите ще са по-ниски от стандартните нива за ЕС. Инсталацията ще намали емисиите от парникови газове за единица произведена енергия.

355 000 лв. печалба от продажба на компост

Компост за 355 994 лв. е продала Столичната община. От началото на 2014 г. в София работят компостиращи инсталации за преработка на хранителни и зелени отпадъци. Те произвеждат еленергия и компост.

От хранителни отпадъци през 2014 г. са произведени 623 мвтч еленергия на стойност 154 442 лв., която общината продава. За първите 6 месеца на годината количеството е 601 мвтч, колкото е потреблението на 1600 домакинства.

От преработката на биоразградими отпадъци за 1 г. са произведени 3000 т компост. А за първите 6 месеца на годината – 2952 т. От тях са продадени 4944 т тор. С решение на кмета част от компоста се раздава безплатно на граждани. На човек се полагат до 10 кг. До момента на софиянци са раздадени 3120 кг.

"Имаме заявки от цялата страна. Компостът не стига. Материалът е с много добри качества – 30 см слой от плодородната почва на 1 дка площ съдържа 2300 кг макро- и микроорганизми”, обясни Николай Желев, който е инженер технолог.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив