21 Май 2024, 12:07 Днес (4) | Вчера (11)

Задава се режим на тока

21 Юни 2013 08:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 юни 2013, 08:47

Парламентът готви анкетна комисия за енергетиката

Режим на тока се задава у нас, предупреди вчера в телевизионни интервюта министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Вероятността това да се случи е голяма, уточни той.

Едната от причините са далаверите с ремонтите, които по времето на предишното управление са извършвани само на хартия. Другата е, че държавните фирми в енергетиката са докарани до положение да не могат да плащат задълженията си, стана ясно от думите на Стойнев. Министърът сравни ситуацията в енергетиката като разходка със запалка в стая с динамит. По-конкретно, той даде за пример положението в Мини „Марица-изток”, където основни части на багерите не са подменяни.

Такава обаче е ситуацията не е само в мините, а и в другите държавни дружества, където са източвани пари, посочи министърът. Затова според него още шест месеца безвремие, което биха предизвикали нови избори, ще се отразят пагубно на страната.

По отношение на задлъжнялостта на държавната енергетика Драгомир Стойнев посочи, че всички държавни фирми са задлъжнели една към друга, а производителите на еленергия си търсят парите от държавата. По време на служебния кабинет в парламента бяха изнесени данни, че към края на март само НЕК има 1,7 млрд. лв. краткосрочни задължения и 617 млн. лв. дългсорочни.  Затова целта на новото правителство е да се отпуши износът на еленергия, за да влязат свежи пари в системата. За последната една година България е загубила 1,5 млрд. лв. от това, че износът беше блокиран от въведените такси, каза още Стойнев.

На въпрос кой е виновен за състоянието на енергетиката, министърът отговори, че виновниците са много. „Тук не става въпрос само за тези, които са били преди три години и половина, те са направили всичко възможно да фалират българската енергетика, така че може би някой да изкупи тези предприятия на безценица“, коментира още той.

Министърът коментира и темата за АЕЦ „Белене”. Той призова всички политици да спрат коментарите за ядрения проект, защото в момента има арбитражно дело и НЕК подготвя контраиска си.

Междувременно парламентът възложи вчера на икономическия министър да изготви доклад за състоянието на енергетиката. Ако резултатите от него налагат, да бъде създадена и анкетна комисия, предложи Борислав Гуцанов от БСП. ГЕРБ не присъстваше на заседанието. Депутатите от БСП и ДПС единодушно подкрепиха предложените от кабинета мерки за намаляване цените на тока, които включват редица законови промени. Днес сутринта се очаква те да бъдат приети на първо четене.

Боян Боев става шеф на БЕХ

 Боян Боев най-вероятно ще е изпълнителен директор на БЕХ, съобщи министър Драгомир Стойнев. Във вторник Стойнев смени целия борд на директорите на холдинга. Предстои новият борд да избере изпълнителен директор, като това се очаква да стане в понеделник. В новия състав на управлението на БЕХ освен Боев, който досега беше финансов директор на ТЕЦ „Марица-изток 2“, влизат още изпълнителният директор на държавния ТЕЦ Георги Христозов и Илко Желязков. Последният беше в борда на БЕХ допреди промените, направени от служебния министър Асен Василев.

Смяната на борда дойде, след като доскорошният шеф на БЕХ  Михаил Андонов остана без достъп до класифицирана информация заради водените срещу него разследвания.

Предстоят промени и в другите държавни енергийни фирми. Ще бъдат сменени всички, които не са си свършили работата, каза Стойнев, но отказа да коментира конкретни имена.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив