01 Май 2024, 09:41 Днес (0) | Вчера (13)

Заместник-министър поема на "ръчно" управление програмата за бизнеса

19 Август 2014 08:58 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 август 2014, 09:05

Все още не е ясно кой ще поеме отговорността за спрените пари и конфликта на интереси

Служебният заместник-министър на икономиката Ирена Младенова ще поеме управлението на единствената програма за бизнеса "Конкурентоспособност". Това се налага, след като досегашната шефка на управляващия орган Ели Милушева е подала оставка, научи в. "Сега". Информацията бе потвърдена снощи от икономическото министерство. Младенова е била назначена със заповед на министър Васил Щонов на 14 август, а на Милушева е било отправено предложение да бъде освободена.

Милушева си отива от поста почти два месеца след като забърка каша с 97 милиона лева по програмата. Парите бяха спрени в момент, когато над 140 фирми вече бяха получили одобрение за проектите си за технологична модернизация. До това решение се стигна след подаден сигнал за близки връзки между оценяващи и кандидатстващи фирми, както и заради съмнения за нагласени търгове. В крайна сметка казусът бе пратен в съда, а срокът за подписването на договорите изтече на 30 юни. Така, ако България не поиска отсрочка, средствата ще бъдат загубени.

Работата на Милушева често пъти бе критикувана от фирмите, а явният конфликт с бившия заместник-министър в икономическото ведомство Юнал Тасим допълнително нагнетяваше обстановката. Самият той заяви пред в. "Сега", че е искал тя да бъде уволнена от ексминистъра Драгомир Стойнев, но това така и не се случи.

И до момента не е ясно кой ще понесе отговорността за спрените проекти, тъй като от икономическото министерство все още не са завършили проверката по случая. Със сигурност обаче щяло да има наказани, макар че те могат да се разминат единствено с мъмрене. Оценителите на проекти по "Конкурентоспособност" са около 40 души. От ведомството отказаха да ги назоват поименно и да кажат дали имат нужния ценз и опит да оценяват проекти за общо над 2 милиарда лева. Причината е, че ставало въпрос за лични данни според отговора на министерството до в. "Сега" след запитване по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Ирена Младенова отговаряше за "Конкурентоспособност" и при миналото служебно правителство. Сега в нейните ръце е решаването на проблема със спрените пари, както и евентуалното стартиране на първите схеми от новата програма "Иновации и конкурентоспособност" за периода 2014 - 2020 г.


ЖАЛБИ

Още в първите дни на кабинета "Близнашки" в министерството е постъпил сигнал, свързан с блокираните пари. Той бе изпратен от Софийската търговско-промишлена камара, от където настояват новият министър - Васил Щонов, да "поправи грешката на предишния министър Драгомир Стойнев". "С настоящото отправяме сигнал, че Ели Милушева в качеството си на директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" безмотивно е издала индивидуален административен акт за спиране на процедура за всички заинтересовани", пише в писмото, подписано от Мариана Печеян, член на камарата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив