19 Април 2024, 18:22 Днес (10) | Вчера (11)

Запечатаха 213 опасни асансьора

09 Септември 2014 06:20 в. Новинар по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 септември 2014, 23:26

Всеки механик с уникален печат, който ще показва отговорните за поддръжката

213 опасни асансьора в цялата страна бяха запечатани след масова проверка от страна на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор(ДАМТ). Засилените мерки бяха взети, за да не се допусне трагедията от 19 август, когато подобно съоръжение полетя в шахтата си, отнемайки живота на една жена и ранявайки тежко друга.

"16 екипа на агенцията провериха 925 асансьора в цялата страна, които са поддържани от фирми, при които са установени нередности. Оказа се, че 213 от съоръженията, което е 23% от всички проверени, са опасни, заради което бяха спрени", заяви председателят на ДАМТ Стефан Цанков.

Той добави, че инспекторите са констатирали и 7-8 фрапиращи случая. Един от тях бил в сградата на Държавен фонд "Земеделие", където дори назначили човек, отговарящ само и единствено за асансьорите в сградата. Въпреки присъствието му обаче било установено, че те са със скъсани нишки и неработещ клинов механизъм. Друго безобразно нарушение било разкрито в град в Южна България, където по документи се водело, че човек с 90% инвалидност инспектира безопасността на асансьорите.

За да не се допускат повече подобни изцепки, от агенцията ще внесат днес в Министерството на икономиката предложение за нормативни промени в сферата. Всички фирми ще трябва стриктно да въвеждат и описват ремонтите на асансьорите в цялата страна.

Освен това специалистите настояват за уникален печат на всеки механик, с който да се идентифицира в дневника на машинното отделение. По този начин ще е известно кой и как е поправял съоръжението през различните етапи. От агенцията искат да се впише и че един техник може да обслужва максимум по 160 асансьора на месец, а не както досега по няколко хиляди. Засега у нас няма официален регистър на асансьорите, но се смята, че броят им е около 120 000.

Междувременно Цанков посочи, че в момента тече процедура по отнемането на лиценза на контролната фирма "Лифт контрол", която е обявила асансьора убиец за "годен" преди 2 години. Впоследствие поддръжката е поета от "Витоша лифт", която също ще бъде тежко санкционирана след инцидента, защото допуснала редица нарушения. Оказва се, че има разминаване между монтираните устройства и това, което се води по документи.

Според заключенията фаталният инцидент станал, след като клиновият механизъм, който играе ролята на спирачка, е сработил само от едната страна и не е успял да предотврати нещастието. Другата половина не се активирала, защото била замърсена.

Освен това фрикционната шайба била 4 пъти по-малка от нормалното и не е намерен сертификат за качеството на въжето. За капак техниците въобще не се замислили защо то се изтърква необичайно бързо и само го заменяли, без да проверят остатъчния механизъм.

Оцелялата Мария била заклещена от тялото на Цветелина

Мария, която оцеля след фаталното политане на асансьора убиец, била затисната от тялото на Цветелина Радунчева, която нямаше шанс и загина в шахтата на съоръжението. Това разказа самата Мария пред Нова телевизия.

"Когато дойдоха да ни спасят, извадиха първо нея, защото тя беше паднала върху дясната ми страна”, спомня си жената. Въпросната сутрин за първи път се е запознала с Цветелина. След първите и последни думи, разменени между жените, те натиснали копчето на асансьора, който трябвало да ги отведе на първия етаж, но вместо това полетял направо към шахтата.

"Асансьорът се блъскаше в стените, хвърчаха трески и падна с гръм и трясък. Сетих се, че трябва да клекна. Опитах да накарам и жената да клекне, но тя се беше паникьосала. Поех си въздух и на третия път успях да започна да викам", разказва Мария Ваклинова.

Първи успяват да чуят виковете й съседите. Мария разказва, че помни всичко – как са отрязали вратата и решетката и как са махнали мъртвата Цветелина от нея.

"Всичко си спомням до скенера. Извадиха ме и мен, помня и линейката, даже как ми отрязаха дрехите", споделя още Мария.

Лекарите казват, че жената е приета в много тежко състояние, с контузия на мозъка, както и на 2 прешлена, разкъсване на черния дроб и далака. Според тях обаче тя е вън от всякаква опасност и няма причина да не продължи живота си нормално.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив