25 Май 2024, 06:58 Днес (0) | Вчера (1)

Зачисляват към 112 и частните болници

31 Май 2013 08:47 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 31 май 2013, 08:48

Още 35 лечебни заведения пускат линейки

Спешните центрове в частните болници също ще бъдат зачислени към телефон 112, за да поемат част от най-неотложните случаи, съобщи вчера в парламента новият здравен министър д-р Таня Андреева.

„Няма да изграждаме и развиваме допълнителни структури, а ще се върви към това всички лечебни заведения, независимо от собствеността им, да покриват и спешността”, обясни д-р Андреева. Тя подчерта, че Спешната помощ ще е приоритет за нея.

Д-р Андреева изрази надежда планираните промени да мотивират кадрите в този сектор да останат на работа и призна, че техният труд е не само стресов, но и много отговорен. „Важно е да подсигурим достатъчно добри условия и възможности за развитие на кадрите в Спешната помощ по отношение на тяхното заплащане и специализация”, обясни д-р Андреева. Тя обаче не се ангажира с конкретни срокове, в които ще бъдат увеличени заплатите на медиците.

„Предстоят разговори с министъра на финансите Петър Чобанов. Освен това Световната банка ще разработи стратегия във връзка със Спешната помощ. Вероятно по тази програма ще получим около 300 млн. лв., които изцяло ще бъдат инвестирани в центровете в цялата страна”, поясни д-р Андреева. Средствата нямало да са само за увеличение на заплати обаче, а и за линейки, оборудване и квалификация на кадрите. Очаква се проектът да стартира през 2014 г.Дотогава в системата ще бъдат впрегнати и около 30% от над 100-те частни болници.

Така още около 35 многопрофилни лечебни заведения ще зачислят спешните си звена към телефон 112. Останалите са предимно клиники по очни заболявания и пластична хирургия, които не разполагат с линейки.

„В частните болници, макар и неразпознати от МЗ и неговите нормативни актове, райониране и предоставяне на спешна помощ, и до момента приемат неотложни и тежко болни пациенти. Приветстваме идеята за равнопоставеност между частните и държавните лечебни заведения, но се надяваме да има такава и при финансирането на тази дейност от НЗОК”, коментира за „Монитор” председателят на Националното сдружение на частните болници у нас д-р Явор Дренски. Той уточни, че много често частните клиники приемат върнати от държавните болници тежко болни пациенти, а едва от тази година получават финансиране за интензивно лечение. „Ролята на частните болници до този момент не бе подобаващо оценена, затова ние се радваме, че държавата вече ни припознава като партньор. Радваме се на идеята на министъра и винаги ще сме готови за конструктивен диалог с д-р Таня Андреева”, допълни д-р Дренски.

Мотали 3 г. поправките в защита на лекарите
От ГЕРБ са протакали цели 3 г. предложението на синия ексдепутат д-р Ваньо Шарков за промени в НК, целящи медицинските екипи да бъдат по-добре защитени. Това стана ясно вчера по време на дебатите в НС, където бяха приети на първо четене и четирите законопроекта за инкриминиране на насилието над лекари. Те предвиждат всеки, който нападне медик, да лежи от 1 г. до 15 г. в затвора. „От 3 г. в НС се предлага по-висока степен на защита на лекарите, но по неясни причини промените в НК така и не бяха приети”, подчерта депутатът от ДПС Нигяр Джафер. „Търсеха се всевъзможни причини за отлагане и предложението на д-р Шарков да не бъде прието, защото идва от опозицията”, подкрепи я зам.-шефката на НС Мая Манолова. Здравният министър д-р Таня Андреева настоя за приемането на текстовете и на второ четене в най-кратки срокове. По предложение на „Атака” бе гласувано инкриминирането на насилието и над учителите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив