02 Май 2024, 11:18 Днес (5) | Вчера (0)

Защитават със закон хората с лоши ипотеки

01 Октомври 2013 08:54 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 1 октомври 2013, 08:54

От ГЕРБ не са свършили работата за „Южен поток”

БСП поема отговорност да направи законодателни промени за хората, които не успяват да погасят ипотечните си кредити и рискуват да останат без единственото си жилище. Това обяви вчера министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. "Проблемът с банките и хората, които ще останат на улицата благодарение на лоши ипотечни кредити, е огромен, каза министърът на икономиката. За съжаление когато беше бумът на кредитите и на строителството, банките много лесно раздаваха заеми. Сега обаче положението е тежко, тъй като хората не могат да изплащат своите кредити и трябва да напуснат жилищата. Затова именно БСП поема отговорност да помогне на хората в тази отчаяна ситуация, да им даде надежда и ще има конкретни действия в тази насока. Но тук отговорността е и на банките", каза министър Стойнев при откриването на техническия панаир в Пловдив.

„Предишното управление не си свърши работата за „Южен поток”. В момента ние наваксваме това, което не бе направено за 3 години и половина, каза още Драгомир Стойнев. Преди ден бившият премиер обвини правителството за липсата на първа копка и прогнозира провал на мащабния инвестиционен проект.

Само „за 100 дни управление кабинетът е защитил два дългосрочни ангажимента -  икономизиране на външните ни отношения и облекчаване на бизнеса у нас”, отчете още министърът на икономиката. Промените в бизнес средата не бива да бъдат налагани императивно и едностранчиво от държавата. „Бизнесът има своето изключително отговорно място в този процес. Общите решения и диалогът са ключът към всяка разумна политика”, заяви министър Стойнев в Пловдив.  Той подчерта, че освен традиционните партньори от ЕС, както и САЩ и Канада, страната ни има за цел развитие на икономическото сътрудничество с бързоразвиващите се пазари на Индия, Китай и Виетнам. От значение за икономиката ни са бизнесотношенията и със страни от Близкия изток, Северна Африка, съседна Турция и Руската федерация.

„Наш приоритет е стимулирането на високотехнологичните и експортно ориентирани производства. Политиката ни е насочена към стимулиране на научно-изследователската и иновационна дейност в предприятията. Правителството подобри достъпа до финансиране, включително за предекспортно финансиране, до обществените поръчки, облекчи регулаторната среда, създадоха се предпоставки за ускорено разплащане на държавата с бизнеса”, каза още при откриването на Техническия панаир Стойнев. В тазгодишното издание на бизнес форума изложители са над 1030 фирми от 41 държави, като за първи път официално участие има Индия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив