02 Май 2024, 19:08 Днес (13) | Вчера (0)

Здравната каса остави на Дянков 90 млн. лв.

18 Декември 2012 09:35 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 декември 2012, 09:41

Държавният бюджет ще прибере и половината от трансфера от 100 млн. лв. на здравната каса към здравното министерство за покриване на дейности, които са приоритет на държавата

Близо 90 млн. лв. от здравни вноски ще прибере финансовият министър Симеон Дянков т.г. от бюджета на здравната каса, стана ясно вчера. Парите са от преизпълнението на приходите от здравни вноски, което според НАП до края на годината ще бъде 51 млн. лв. Вчера надзорът на касата гласува да даде над 10 млн. лв. от тях, за да изплати дейности на лечебните заведения над прогнозните лимити. Останалите около 40 млн. лв. ще останат неизразходвани и ще влязат в общия бюджет след закриването на този на касата през 2010 г. Според управителя на НЗОК Пламен Цеков нямало какво да се плаща с тези пари, обяви Пенка Георгиева, която е представител в надзора на пациентските организации.

 

Държавният бюджет ще прибере и половината от трансфера от 100 млн. лв. на здравната каса към здравното министерство за покриване на дейности, които са приоритет на държавата. В средата на годината Конституционният съд го обяви за противоконституционен, защото не може с пари от вноски да се плаща на бюджетни организации и за здравно неосигурени. Парламентът вече отхвърли всички опозиционни предложения тези пари да влязат в бюджета за т.г. след актуализация или за 2013 г.

В същото време осигурените българи продължават да водят в различни класации по процент на разходите за здраве, които си поемат сами, като те минават 50%, тъй като в някои сфери има голямо недофинансиране. За разлика от НОИ държавата няма ангажимент да доплаща дефицита на касата и при недостиг на пари се стига до орязване на плащания към доставчиците на медицински услуги, които се налага да се покрият от пациентите. Миналата седмица надзорът все пак успя да разпредели целия оперативен резерв на касата от над 260 млн. лв. и поне оттам излишък няма да има.

СПЕШНО

За догодина касата няма да прехвърля пари на здравното министерство заради решението на конституционните съдии, но пък поема дейности като инвитро процедури, ваксинации, амбулаторно проследяване на психично болни и с кожно-венерически заболявания. Лекарският съюз обаче отказа да подпише рамков договор с НЗОК и сега не е ясно как ще се финансират тези нови дейности, тъй като старият договор важи само за регламентираните в него. Днес здравната комисия ще гледа на пожар поправки в закона за здравното осигуряване, за да разреши на касата да определя как да се плаща за тях. От опозицията обаче внасят контрапредложения да се запази плащането им от държавата.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив